Lamborghini Urus ruši sve prodajne rekorde i razlog za preporod marke tijekom zadnje 4 godine

Lamborghini Urus prodaja cijena

Lamborghini Urus Super SUV slavi četiri godine od svog međunarodnog lansiranja 4. prosinca 2017. u sjedištu Sant’Agata Bolognese…

Treći model super sportskog automobila, uz Aventador i Huracán, otvorio je novi segment luksuznih automobila za marku. Super SUV, pozicionirajući se kao referentna točka u smislu snage, performansi, dinamike vožnje, dizajna, luksuza i svakodnevne upotrebljivosti. Urus je također započeo najveće razdoblje transformacije za Automobili Lamborghini, pri čemu je Urus krenuo tijekom posljednje četiri godine i postao glavni igrač u segmentu SUV-a.

Zahvaljujući Urusu, prodaja, promet i profitabilnost dosegnuli su razine bez presedana u povijesti brenda. Promet je rastao iz godine u godinu, uz rast od 40% s 1.009 milijardi eura na 1.415 milijardi eura u 2018. godini, u godini kada je počela prodaja automobila, dosegnuvši vrhunac od 1,81 milijardu eura u 2019. i 1,61 milijardu eura u 2020. (razdoblje COVID-a): godina rekordne profitabilnosti za tvrtku.

Ukupni rast globalne prodaje još je izuzetniji, dosegavši ​​rekord od 8.205 Lamborghinijevih jedinica isporučenih klijentima (+43%) u 2019.. Dvostruko više od količine ostvarene u razdoblju prije dolaska Urusa. Od 2018. do kraja 2021., ukupno je isporučeno 16.000 Urus automobila diljem svijeta, što je brojka koja je Lamborghini Super SUV proglasila najprodavanijim modelom tijekom četiri godine u povijesti tvrtke. Urus se prodaje u svakom kutku pet kontinenata, a 85% klijenata je novo u ovoj marki.

Urus rekord lambo prodaja

U industrijskom smislu, projekt Urus je također doveo do udvostručenja proizvodnog pogona Sant’Agata Bolognese, koji je narastao s 80.000 na 160.000 m2, stvaranjem novog pogona i lakirnice, kao i novog odjela za završnu obradu, novog ureda zgrada, ispitna staza, novo logističko skladište, drugo trigeneracijsko postrojenje i energetsko čvorište. Kako bi podržala ovo razdoblje transformacije, tvrtka je također uložila značajna ulaganja u ljudski kapital, zaposlivši preko 700 djelatnika u nešto više od četiri godine na stalne ugovore.

Urus vozi u pratnji 4,0-litrenog twin-turbo V8 motora od 650 KS koji isporučuje 850 Nm okretnog momenta, Urus može ubrzati od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi i može postići najveću brzinu od 305 km/h. Također dolazi u nizu boja, koja se na početku prodaje sastojala od 16 boja. Danas, zahvaljujući izgradnji namjenske lakirnice i radu odjela Lamborghini Ad Personam, koji razvija nove mogućnosti prilagodbe, sada je u ponudi više od 45 različitih boja.

Njegovu veliku svestranost na svim terenima omogućuje šest različitih načina vožnje (Strada, Sport, Corsa, Sabbia, Terra i Neve), čemu se dodaje i EGO sustav koji vozaču omogućuje potpuno prilagođavanje konfiguracije odabirom potrebne krutosti za vrlo udobnu vožnju ili iznimno sportsku i dinamičnu postavu ovisno o osobnom stilu vožnje i uvjetima na cesti.

Foto: Lamborghini