KIA XCeed – povišena poslastica iz Koreje stigla u Hrvatsku

Kia XCeed Driveteam

Četvrta verzija Ceeda predstavljena je u Hrvatskoj, aduta ima pregršt, ovo je još jedan sjajan posao azijske marke. KIA nastavlja s ofenzivom u kompaktnom segmentu…

U širem središtu Zagreba, u prekrasnom ozračju hotela Hilton Garden Inn, predstavila nam se nova KIA XCeed! Kako i sam naziv nagovještava, kompaktni model je narastao u visinu i time zakoračio u atraktivno i sve više zanimljivo crossover tržište.

Dužinom od 4395, širinom 1826 i visinom 1495 mm sugerira bliskost, ali i puno agresivniji nastup od sad već dobro poznatog Ceeda. Iako je povišen, XCeed je ipak najveći ljubitelj asfalta. Korejci se nisu zalijetali, pa su ponudili izvedbe samo s prednjim pogonom, za koje će brinuti dvije turbobenzinske i turbodizelske verzije.

Kia XCeed Driveteam

Osnovni je 3-cilindarski turbobenzinac 1.0 T-GDI sa 120 KS, imali smo prilike isprobati već u Ceedu, stoga istu priču možemo očekivati i ovdje, a radi se u brojkama o 11,0 s do 100 km/h i maksimalnih 186 km/h, uz prosječnu potrošnju od 5,6 litara. No, mi bi ipak ovdje dodali koju litru više.

KIA XCeed

U početnom paketu LX Joy, sa svim bitnim sigurnosnim opcijama stoji 151.990 kn. Snažniji je turbobenzinac 4-cilindarski 1.4 T-GDI sa 140 KS, koji se, osim s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem nudi i u 7 DCT izvedbi, automatikom s dvostrukom spojkom.

Osnovni je dizelaš LX Joy 1.6 CRDi sa 116 KS, koji stoji 185.990 (uz popuste oko 175.000 kn), ali će biti dostupan sljedeće godine. Snažniji dizelaš je isti sa 136 KS. Paketi opreme su LX Joy, EX Way, EX Stream. Nema sumnje, pred Kijom je opet zanimljivo, po njih prilično plodno razdoblje.

 

Najskuplji fotograf sad je još bolji u svom poslu, ovaj radar mjeri brzine do 320 km/h