Pobjeda Tazija Nuvolarija prije 70 godina i prvo pojavljivanje imena Abarth

Tazio Nuvolari ABARTH

10. travnja 1950., veliki prvak Tazio Nuvolari završio je svoju trkaću karijeru za upravljačem vozila Abarth 204A, prvim modelom koji je projektirao Carlo Abarth. Od tog je trenutka sve krenulo…

Utrka na kronometar započela je u glavnom gradu Sicilije, Palermu, i završila na Monte Pellegrinu. Radi se o strmom i zahtjevnom usponu s brojnim oštrim zavojima na asfaltnoj podlozi. Na startnoj poziciji bio je tim „Squadra Carlo Abarth” s Tazijem Nuvolarijem za upravljačem vozila Abarth 204A, sportskog dvosjeda s impresivnim motorom zapremnine 1100 ccm. Prvak se gorljivo borio i završio kao pobjednik u svojoj klasi i peti u ukupnom poretku.

Prijateljstvo između Carla Abartha i prvaka započelo je uskoro nakon natjecanja WW2, kada je Nuvolari, koji je već za sobom imao 55 pobjeda na međunarodnim Grand Prix natjecanjima i većim cestovnim utrkama, vozio za tim Cisitalia Piere Dusija, dok je Carlo Abarth bio glavni menadžer tima. Kad je Dusio svoje trkaće automobile prodao Abarthu prije emigracije u Argentinu, Abarth je znao da može računati na Nuvolarijevu podršku koji je ujedno bio i glasnogovornik za njegove tuning setove za komande na kolu upravljača i prigušne lonce.

Tazio Abarth
Tazio Nuvolari (foto: FCA)

Abarthovi sportski tuning setovi pretvarali su gradske automobile u pobjednike na utrkama i omogućavali su brojnim mladim vozačima da se uspješno natječu. Slogan Carla Abartha glasio je: „Nedjeljom na stazi, ponedjeljkom u uredu”. Kombinirao je proizvodnju trkaćih komponenti sa suradnjom sa službenim timovima s kojima je uglavnom osvajao pobjede na stazama i brdskim utrkama, sa sportskim i coupè modelima automobila.

Nakon slavne Nuvolarijeve pobjede, Abarth je šest puta osvojio titulu za proizvođače na međunarodnom prvenstvu, između 1962. i 1967. godine, a osvojio je i titulu u kategoriji  najbolje marke vozila na Europskom prvenstvu 1972. godine s Arturom Merzarijem za upravljačem te ukupno pet pobjeda na europskim Touring natjecanjima (1965., 1966., 1967. i 1969. godine).

Povijest velikih uspjeha marke s oznakom škorpiona nastavila se nakon 70-ih godina 20. stoljeća kroz reli natjecanja. Tako je Fiat 131 Abarth Rally osvojio tri naslova na Svjetskom prvenstvu u kategoriji proizvođača 1977., 1978. i 1980. godine, Svjetsko prvenstvo u kategoriji vozača 1980. godine s njemačkim vozačem Walterom Röhrlom za upravljačem te FIA kup za vozače 1978. godine s Fincem Markuuom Alénom. Te velike pobjede nadopunjene su pobjedama na sedam Europskih reli prvenstava u razdoblju između 1975. i 2011. godine te pobjedama na reliju 2018. i 2019. godine modela Abarth 124 u okviru FIA R-GT kupa.

Tazio Abarth
Tazio Nuvolari i njegov Cisitalia Abarth 204 A Spyder iz 1950. (foto: FCA)

Priča je to o uspjehu dvojake važnosti: s jedne strane je tu nastavak pojavljivanja u utrkama, s modelom Abarth 124 na reliju 2020 ERC i timom kao tehničkim partnerom na stazi u okviru talijanskog i njemačkog F4 prvenstva. A s druge strane je činjenica da su utrke Abarthu oduvijek služile kao najbolje ispitno tlo za motore i tehničke/tehnološke komponente. Ispitivanje u najekstremnijim uvjetima može dovesti do izvanrednih razina performansi i pouzdanosti, pojačati natjecateljski duh i dobar su pripremni teren za prijenos budućih tehnologija na modele za masovnu proizvodnju.