Kia EV9 je siguran automobil, na Euro NCAP testiranju zaradio 5 zvjezdica!

Kia EV9 je siguran automobil, na Euro NCAP testiranju zaradio 5 zvjezdica! 25
Foto: Euro NCAP (Screenshot)

Novi električni model Kia EV9 je na testiranjima Euro NCAP, vodeće europske neovisne organizacije za testiranje sigurnosti vozila, dobio najvišu ocjenu za sigurnost.

Potpuno električni SUV sa sedam sjedala osvojio je najvišu ocjenu pet zvjezdica, što dodatno dokazuje impresivna sigurnosna svojstva ovog modela.

EV9 odlično je ocjenjen u sve četiri kategorije. Dostigao je 84 % kod zaštite odraslih putnika, 88 % kod zaštite djece, 76 % kod zaštite ranjivih sudionika u prometu, uključujući i pješake, te 83 % u kategoriji “sigurnosna pomoć”, koji ocijenjuju vozilo na osnovu raspoloživosti cjelovitog izbora tehnologija za spriječevanje sudara.

Iz organizacije Euro NCAP pohvalili su putnički prostor u EV9, jer je kod simulacije frontalnog sudara ostao stabilan i dobro je zaštitio koljena i bedra svih putnika, bez obzira na njihove dimenzije i položaj sjedenja. Kod simulacije bočnog sudara EV9 je dobio maksimalan broj bodova i pružio veliku zaštitu svih kritičnih dijelova vozača i suputnika. SUV je dobio pohvale i zbog naprednog sustava eCall, koji u slučaju sudara upozorava hitnu službu.

EV9 je još bolje rezultate zabilježio u simulacijama s djecom, jer je vozilo zaštitilo sve kritične dijelove tijela lutaka, koje su predstavljale šestogodišnje i desetogodišnje suputnike. Organizacija je uzela u obzir prilagodljivost zračnih jastuka modela EV9 i inteligentni sustav za prepoznavanje prisutnosti djece.

Euro NCAP je kod testiranja sigurnosnih asistencijskih tehnologija modela EV9 naglasio djelovanje sustava automatskog kočenja u nuždi (AEB), koji se dobro odazvao na druga vozila i u većini testnih scenarija izbjegao sudar.

Euro NCAP je, između ostalog, pohvalio asistencijski sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), koji kod EV9 nježno popravlja smjer vozila kada vozilo izlazi iz svoje vozne trake, a i posreduje u kritičnim situacijama. Sustav za pomoć kod prepoznavanja ograničenja brzine iskazao se i kao dobar kod određivanja lokalnog ograničenja brzine, pri čemu vozač može izabrati ako želi da sustav automatski podesi dozvoljenu brzinu.

Vrlo čvrsta električna globalna modularna platforma i inteligentni sigurnosni elementi zajedno pružaju izuzetne sigurnosne osobine
Sigurnosnu ocjenu EV9 poboljšali su vrlo čvrsta električno-globalna modularna platforma (E-GMP) i kruta konstrukcija karoserije. U kombinaciji s različitim aktivnim funkcijama za pomoć vozaču i sigurnosnim funkcijama to potvrđuje da EV9 pruža najveću udobnost i sigurnost na cesti.