Volvo na sve načine brine o smanjenju CO2, od sada nova vozila prevoze vlakovima

Volvo trucks train CO

Promjene u logističkom djelu, kamioni odlaze u povijest, a vlakovi preuzimaju dužnost…

Ovaj plan odnosi se na Europu, gdje su kamioni još uvijek prisutni u prijevozu novih automobila do distribucijskih skladišta. Švedska tvrtka je u procesu smanjenja emisija, a to planiraju pospješiti sve većim udjelom vlakova u odnosu na kamionske ture.

Primjera radi, primjenom željezničkog prometa smanjena je emisija CO2 za gotovo 75% na ruti između proizvodnog pogona sa sjedištem u Gentu, Belgiji i namjenskog skladišta u sjevernoj Italiji. Na drugoj relaciji, od Genta do drugog skladišta u Austriji, emisije su smanjene za gotovo polovicu od prelaska na željeznički prijevoz.

Obje su inicijative dio klimatskog akcijskog plana koji je Volvo Cars najavio početkom ove godine. Prema planu, tvrtka želi smanjiti svoj otisak ugljika u životnom ciklusu po automobilu za 40 posto između 2018. i 2025. godine, što će zahtijevati smanjenje operativnih emisija za 25%, uključujući logistiku. Plan 2025. jedan je opipljiv korak prema ambicijama Volvo Cars grupacija da do 2040. godine postane klimatski neutralna tvrtka.

Volvo trucks train CO
Foto: Volvo cars

“Kada smo rekli da planiramo značajno smanjiti emisiju u svim svojim poslovanjima, to smo i zbilja mislili”, rekao je Javier Varela, potpredsjednik odjela za proizvodnju i logistiku tvrtke Volvo Cars.

„Naša logistička mreža samo je jedan dio te slagalice, ali važan kotačić. Ovo je jedan od primjera naše posvećenosti smanjenju utjecaja na okoliš značajnim, konkretnim koracima. ”

Volvo Cars također želi koristiti željeznički prijevoz u široj mjeri u Kini i Sjedinjenim Državama. Automobili se vlakom dva puta tjedno prevoze iz tvornica u Kini do luke Gent u Belgiji. Ostale željezničke veze isporučuju nove automobile Volvo u regionalna skladišta unutar Kine i Rusije.