Iveco S-Way TurboStar, posebna edicija podsjeća na jednako slavne dane talijanske marke

Iveco S way  TurboStar

Iveco predstavlja S-Way Special Edition, posvetu legendarnoj prvoj izvedbi TurboStara…

Ovo posebno izdanje posvećeno je naslijeđu TurboStara, istinske ikone marke i jednog od najinovativnijih kamiona ikada napravljenih, koji je ušao u povijest i sada ostavlja duboko nasljeđe. Ovaj bestseler s neusporedivim performansama bio je ponos i dika ne samo marke, već i svih onih koji su imali zadovoljstvo voziti takvu legendu.

Iveco TurboStar

Alessandro Massimino, voditelj poslovne jedinice za marketing i upravljanje proizvodima za kamione, izjavio je: „Ovo posebno izdanje IVECO S-Way odaje počast istinskoj ikoni prošlosti, TurboStaru. Sa svojom moćnom paletom motora koji je uključivao V8 motor od 420 KS, TurboStar je bio vozilo koje je odabralo više od 50.000 kupaca u ’80-ima. Ostavio je trag na cestama diljem Europe i bio je među prvim kamionima koji su se utrkivali u 24 sata Le Mansa. Stvorili smo Specijalno izdanje kako bismo našim kupcima donijeli ovo bogato naslijeđe u kombinaciji s nenadmašnom sposobnošću naše marke za inovacije kao što je utjelovljeno Iveco, i svjedoči o timskom duhu koji nas je uvijek izdvajao.”

Iveco TurboStar  S way

Zanimljiv video i podsjetnik na legendu i njegovog nasljednika pogledajte ovdje.

Novi TurboStar Special Edition opremljen je motorom Cursor 13 od 570 KS, novom šasijom koja je potpuno redizajnirana i izgrađena za robusnost i svestranost, automatiziranim mjenjačem HI-TRONIX s 12 stupnjeva prijenosa, gornjim i bočnim spojlerima, LED svjetlima, integriranim nadzorom tlaka u gumama (TPMS), te ima automatski reguliranu kontrolu klime i hladnjak. Specijalno izdanje koristi naprednu povezanost Iveco S-Way izvedbe, uključujući Infotainment sustav sa satelitskom navigacijom i Iveco Driver Pal, 4G kutiju za povezivanje i IVECO Hi-Cruise.

Stil ikone osamdesetih je reinterpretiran i moderniziran, koristeći dvobojnu TurboStar crvenu i metalik sivu boju. Uz kabinu, klasične IVECO boje iz tog doba – žuta, crvena i plava – korištene su za evokativni efekt, prilagođene obliku IVECO S-Way tegljača.​

Iveco TurboStar

Vintage dojam originalnog TurboStara pojavljuje se i u interijeru, ažuriran modernom interpretacijom. Sjedala su presvučena baršunom, istim materijalom korištenim u originalnom TurboStaru; elegantna crvena savršeno odgovara shemi boja eksterijera, a sjedala su završena svijetlosivim šavovima. Umetci na armaturnoj ploči evociraju uspomene na originalni logo, koji se može pronaći izvezen na sjedalima, jastucima i madracima, a vidljiv je i u satenskom kromu pretinca za rukavice.

TurboStar, legenda koja je obilježila povijest marke Iveco

Godine 1982. prototipovi TurboStara odvozili su svoje prve krugove na Iveco stazi u Markbronnu (Ulm, Njemačka), u Finskoj (Ivalo) i na stazi u Nardòu (Lecce, Italija). Lansiran kao nasljednik serije Iveco Turbo 1984. u Strasbourgu, TurboStar je bio idealno vozilo za prijevoz na duge udaljenosti s potpuno redizajniranim podvozjem. Kabina je bila fokusirana na udobnost i sadržavala rješenja proizašla iz posebnog izdanja modela ranih osamdesetih, “190.38 Special”. Siva plastična rešetka koja prekriva bočni prozor stražnje kabine i dva aerodinamična bočna deflektora također su bile specifični dodatak za TurboStar. Nakon službenog lansiranja, dizajnu su dodane ikone i ukrasne tropojasne pruge.

Prvi TurboStar asortiman uključivao je model „šestocilindraša“ („190.33“, kasnije zamijenjen „36“) i „V8“ („190.42“). Krajem osamdesetih, dvojac je postao trio s dodatkom “190.48”, najmoćnijeg od standardnih modela “T-range”. 1992. godine na tržište je predstavljen “190.48 Special HP” s tehničkim sadržajem i standardnim visokim specifikacijama, koje su uključivale posebne ukrasne značajke i kožne presvlake.

Foto: Iveco