Vozači kamiona u Portugalu došli na svoje, kazna do 15.000 eura ako će sami morati utovarati ili istovarati kamion

Utovar robe kamion vozaci

Portugal uvodi novčane kazne u slučaju ako vozač kamiona bude prisiljen utovarati ili istovarati kamion. Mnoge druge EU zemlje već su najavile sličnu inicijativu…

Portugal zabranjuje vozačima sudjelovanje u pogledu utovara i istovara. Isto je najavila i susjedna transportna udruga iz Španjolske…

Zakon koji će stupiti na snagu u rujnu utjecat će i na portugalske vozače i na one koji rade na međunarodnoj razini. Nakon promjena, takve operacije morat će izvesti pošiljatelj ili primatelj koji u tu svrhu zapošljava obučeno osoblje, navodi španjolski portal Diario di Transporte.

Iznimke će biti napravljene kod odlaganja i osiguranja gdje vozač treba pružiti savjet i intervenirati.

Utovar i istovar tereta izravno od strane vozača i dalje će biti moguć, ali samo u nekoliko situacija. To uključuje uklanjanje i prijevoz od vrata do vrata te prijevoz goriva. To će biti moguće i u slučaju opasne robe, pod uvjetom da je vozač za to osposobljen i ako je opremljen odgovarajućom opremom.

Nepoštivanje će se kazniti novčanom kaznom od 15.000 eura, izvještava organizacija prijevoznika Fenadismer.

Španjolska želi zabraniti prisiljavanje vozača na istovar i utovar
Promjene uvedene u Portugalu obradovale su španjolska transportna udruženja, koja već godinama zagovaraju sličnu zabranu za vozače u svojoj zemlji. Jedna od tamošnjih udruga, Astic, poziva Raquel Sánchez, u svojstvu ministrice prometa, mobilnosti i urbanizacije, da uvede slične zakone.

Prema podacima koje je naveo Diario di Transporte, 70% vozača kamiona uključeno je u utovar i istovar robe koja se prevozi u Španjolskoj. Te aktivnosti, napominje portal, nisu povezane s njihovom profesijom, a nedostatak zabrane dovodi do zlostavljanja i umora vozača. To zauzvrat može rezultirati nesrećama na cesti i tijekom stvarnog istovara i utovara.

Portal napominje da to utječe i na vozače koji odlaze na bolovanje i na tvrtke koje ih zapošljavaju, a koje “vide kako im troškovi rastu”.

Ramón Valdivia, izvršni direktor Astica, napominje da Španjolska, kojoj nedostaje 15.000 profesionalnih vozača, mora pokušati učiniti profesiju autoprevoznika privlačnijom potencijalnim kandidatima za posao, citira portal.

Nema sumnje, ova inicijativa bi svugdje bila sa velikim odobravanjem prihvaćena od strane vozača.