Domagoj Burić, brand manager Hyundai Hrvatska, otkriva planove i predviđa nove trendove u svijetu automobila

Domagoj Buric Hyundai

Hyundai Hrvatska Brand Manager, Domagoj Burić, osim što poznaje Hyundai modele do najsitnijih detalja, već godinama pozorno prati stanje na tržištu te je s nama podijelio neke manje poznate činjenice o korejskom divu, ali i svoja predviđanja te savjete pri odabiru modela…

Koji Hyundai model je najprodavaniji kroz povijest?
Vjerujem kako bi malo tko pogodio kako je Elantra najprodavaniji Hyundaijev model. Od početka prodaje 1990. sve do danas prodano je više od 13 milijuna primjeraka globalno. U Hrvatskoj primat drži i20 (nasljednik Getza), a prati ga legendarni Tucson koji nam upravo dolazi kao novi model u revolucionarnom izdanju.

Koje trendove u auto industriji očekujete u 2021.?
Tržište će najvećom mjerom biti definirano uzročno posljedičnim vezama s koronavirusom. Gledajući na 2021. s blagim optimizmom i smanjenjem broja oboljelih, vjerujem kako će ukupno na hrvatskim prometnicama završiti između 40.000 i 44.000 novih osobnih automobila. Što se tiče tehnoloških trendova, možemo očekivati značajan porast udjela benzinskih motora, osobito u nižim segmentima (B, B-SUV i C), umjeren porast prodaje hibridnih modela i, ovisno o državnim poticajima, blagi porast prodaje električnih vozila.

Kada biste budućim vlasnicima vozila mogli dati samo jedan savjet, koji bi to bio? Što je po vama najvažnije pri izboru novog vozila?
Nemojte gledati isključivo cijenu novog automobila već uključite u kalkulaciju i pokrivenost jamstvom, troškove održavanja i tržišnu vrijednost rabljenog vozila. Kada nakon toga suzite izbor na dva do tri modela, odradite testne vožnje i odaberite automobil u kojem se osjećate najugodnije.

Koji Hyundai model koji je izašao iz proizvodnje biste voljeli ponovo vidjeti na cestama?
Što se tiče same nomenklature, u Hrvatskoj bi to svakako volio vidjeti model Pony, koji je ostavio dubok trag. Danas imamo nasljednika novog imena koji ga dostojno zamjenjuje u tri različite izvedbe – i30 (5 vrata), i30 karavan i i30 Fastback. Hyundai je izbacio toliko novih modela, te će i u sljedećoj 2021. predstaviti još dva: Bayon (B-SUV) i Ioniq 5 (EV), tako da nema segmenta gdje nemamo predstavnika od najmanjeg i10 do perjanice ponude Santa Fea tako da nema prostora za nostalgiju.

Bez ovog pitanja neće proći razgovor, koji vam je najdraži Hyundai model? Koji najbolje opisuje vas kao osobu?
Osjećaj koji doživim svaki put kad čujem zvuk iz ispušnih cijevi sportskog i30N nadilazi samo posjedovanje automobila ili vožnju od točke A do točke B. Svaki put kad sjednem u njega vožnja prerasta u pravu strast i užitak čak i kada se ne pretjeruje i kada se poštuju ograničenja brzine. Volio bih da više ljudi sjedne i provoza ovo tehnološko remek-djelo autora Alberta Biermanna istinske ikone autoindustrije.