‘Pauk’ vam je ugledao automobil, evo kako se spasiti!

'Pauk' vam je ugledao automobil, evo kako se spasiti!

Brza reakcija, još brže noge i možda ipak ima nade za vaše vozilo da ostane uz vas…

Svjesno ste stali na nepropisno mjesto? Mijenjajte navike i ne radite to. No, ako se i ogriješite o zakon, ne znači nužno kako ćete morati platiti troškove započetog premještanja vozila. Pogotovo ako ne ispunite kumulativno dva ključna uvjeta…

Svaki savjet u pogledu ‘pauka’, točnije specijalnog vozila kojim se obavlja premještanje vozila, uvijek je zanimljivo poslušati. Najbolja obrana od ove komunalne službe, ako je suditi po propisima i sudskoj praksi, definitivno su hitre noge i puno sreće (na vrijeme ugledan kamion). To su, kako i Revija HAK kaže, krajnje primitivne metode ali rezultiraju optimalnim učinkom.

Dakle, ako znate da ste potencijalni plijen, odmah si dajte petama vjetra. Ne oklijevajte i ne gledajte hoće li vas zaobići, trk u auto!

Što prije uletite u vozilo ostavljeno na spornom mjestu to je za vas situacija bolje. Ako vaše prolazno vrijeme ne bude baš zadovoljavajuće i u punom trku stignete do vozila već kad je do njega stigao i pauk, ne tugujte, spasili ste bar 50% onoga što ste mogli spasiti. Kako to mislimo?

Niste dužni platiti troškove započetog premještanja vozila – ako ne budu ispunjena kumulativno dva uvjeta. Oba uvjeta moraju biti ispunjena! Pazite čak i ako je policijski službenik izdao naredbu o premještanju vozila, a pauk nije još stigao na mjesto gdje se nalazi vozilo – nema naplate troškova premještanja vozila, štoviše nema ni troškova započetog premještanja vozila. Stignete li dakle, prije pauka, troška nema!

Sudska praksa potvrdila je to u niz svojih odluka. Tako je Revija HAK donijela jedan primjer sa Županjskog sud u Karlovcu u presudi Gž-5/2016-2 od 25. travnja 2016. jasno je navedeno: „premještanje vozila se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo „pauk“ došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano pa sve dok specijalno vozilo „pauk“ ne napusti mjesta s kojeg se vozilo premješta …. za djelovanje predmnijeva započetog premještanja potrebno je ispunjenje dva kumulativna uvjeta i to postojanje izdanog naloga za premještanje i dolazak specijalnog vozila „pauk“ na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno … S obzirom na to da priloženom fotografijom tužitelj nije dokazao da je specijalno vozilo ‘pauk’ došlo na mjesto nepropisno parkiranog vozila tuženika nisu ispunjeni zakonski uvjeti djelovanja predmnijeva započetog premještanja a time i obveze vlasnika na plaćanje 50% naknade troškova premještanja vozila“.

Nekoliko je momenata od ključnog značaja: jeste stigli prije ili ste stigli prije nego je pauk odnio vozilo, odnosno jeste li u trećem slučaju stigli nakon što je stvar posve krenula po zlu (vozilo je već na kamionu).

Znači ako samo malo zakasnite, ali ipak stignete uspuhani, dok je na pauk već natovareno vaše – plaćate 50% iznosa. Točnije, vlasnik odnosno korisnik vozila za koje je određeno da se premjesti, plaća 50% naknade radi troškova dolaska specijalnog vozila, kada je započeto premještanje vozila, a premještanje nije izvršeno.

Premještanje vozila se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo kojim se obavlja premještanje došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano, pa sve dok specijalno vozilo ne napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta.

Zaključak? Budite obazrivi prije svega prema drugima, a onda i prema sebi i vlastitom zdravlju (nenadani šokovi i kondicija), ali i financijama.

CJENIK U SLUČAJU SUSRETA S ‘PAUKOM’

Premještanje osobnih automobila do 1500 kg mase praznog vozila, motocikla i mopeda 500,00 kn
Premještanje osobnih automobila preko 1500 kg mase praznog vozila 800,00 kn
Započeta radnja premještanja – dolazak specijalnog vozila “pauk” 250,00 kn

foto: Driveteam.hr

Erfolg LED žarulje
'Pauk' vam je ugledao automobil, evo kako se spasiti!

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.