Dacia Sandero i Sandero Stepway, nova generacija stigla u Hrvatsku, veliki napredak za istu cijenu

Dacia Sandero  test voznja Stepway

Kraj radnog tjedna donio nam je druženje s novom, trećom generacijom, kod nas jako popularnog rumunjskog modela. Sandero stiže uvjerljiv kao nikada prije…

Sandero i Sandero Stepway utjelovljenje su Dacijina DNK-a. Sad već kultni model, Sandero svoju popularnost dokazuje titulom najprodavanijeg osobnog automobila privatnim kupcima koju nosi od 2017. i najprodavanijeg Dacijina modela, s gotovo 2,1 milijun prodanih primjeraka, što čini 32 % Dacijine prodaje od 2004. Sandero Stepway, izvedba pustolovnijeg karaktera, čini 65 % prodaje modela Sandero, s više od 1,3 milijuna prodanih primjeraka.

Dacia Sandero  test voznja Stepway
Probne vožnje za novinare iz cijele Hrvatske održane su ispred prodajno-servisnog centra Baotić

Posve novim modelima Sandero i Sandero Stepway Dacia je pomladila svoju ponudu gradskih i kompaktnih automobila i ispunila potrebe fizičkih kupaca. Iako su zadržali iste vanjske dimenzije, jednostavnost i pouzdanost koje vozači očekuju od Dacije, sada su suvremeniji, prostraniji i svestraniji. Nova platforma donijela je i više opreme, povećala aktivnu i pasivnu sigurnost, omogućila ugradnju novih motora, uključujući benzinske i LPG motore te potpuno novi 6-stupanjski ručni mjenjač.

Novom generacijom Dacia je osvježila tri legendarna modela, trećinu svoje ponude, odnosno cijelu svoju paletu modela B-segmenta. Moderan dizajn robustan je i u skladu s potrebama kupaca, s inovativnim značajkama, platformom CMF i štedljivim motorima u koje su ugrađene najnovije Alijansine inovacije. Posve novi Sandero, Sandero Stepway i Logan prostraniji su, udobniji, sigurniji i pružaju više užitka u vožnji. Utjelovljenje su Dacijina DNK-a: esencijalni automobili po pristupačnoj cijeni koji ispunjuju stvarne potrebe kupaca.“  – Mihai Bordeanu, direktor marketinga marke Dacia

Novi Sandero krasi jedinstven, moderan, čvrst i potpuno nov vanjski dizajn. Dacia ponavlja svoju formulu za uspjeh zadržavanjem istih dimenzija: kompaktan izvana i još prostraniji iznutra, za još više prilagodljivosti.

Razmak od tla ostao je nepromijenjen (133 mm natovaren), ali novi Sandero izgleda niže i stasitije zahvaljujući širem tragu kotača i kotačima postavljenim u ravnini s blatobranom.

Prednja i stražnja svjetla nose Dacijin novi LED svjetlosni potpis u obliku slova Y koji novom Sanderu daje snažniji identitet. Horizontalna linija spaja dvoja svjetla na prednjem kraju i stražnjem kraju i račva se u njihove LED linije, pa automobil izgleda vizualno upečatljivije. LED svjetla, serijski dostupna u svim razinama opreme, povećavaju vidljivost noću (duljina snopa veća je za 37 %, a širina snopa za 9 %).

Sandero se vozi na 15 ili 16-colnim naplatcima. Od druge razine opreme kotači imaju pokrove Flexwheel, koji dizajnom izgledaju kao pravi aluminijski naplatci, dostupne i u 16-inčnoj verziji.

S druge strane, tu je i još upadljiviji Sandero Stepway. Još povišeniji razmak od tla čini Sandero Stepway svestranim pustolovom. Snažan unutarnji i vanjski dizajn snažan su izraz eskapizma i pustolovnog duha. Novi Stepway prepoznatljiv je na prvi pogled zahvaljujući jedinstvenom poklopcu prtljažnika izraženijih linija, kromiranom logotipu Stepway ispod prednje maske i zaobljenim branicima iznad svjetala za maglu. U prednjim i stražnjim odbojnicima smještena je zaštita podvozja u boji koja štiti boju od ogrebotina koje mogu nastati u svakodnevnoj vožnji.

Dacia Sandero  test voznja Stepway
Novi Sandero Stepway dizajniran je u skladu s postulatima crossovera: razmak od tla povišen je na 174 mm (za 41 mm u odnosu na Sandero, ponajviše zahvaljujući većem promjeru kotača, u seriji 16 cola).

Veliku znatiželju kod nas pobudila je i unutrašnjost. Interijer je znatno poboljšan u svakom pogledu: viša kvaliteta zaslona, materijala, opreme, izrade, ergonomije i nove značajke. Novi Sandero i Sandero Stepway još uvijek nude najveći omjer količine prostora za uloženi novac na tržištu.

Dacia Sandero  test voznja Stepway

Novi Sandero i Sandero Stepway imaju tri stražnja sjedala na kojima se mogu smjestiti tri odrasle osobe, stražnju klupu preklopivu u omjeru 1/3:2/3 (ovisno o inačici) i prtljažnik prikladan za potrebe obitelji. Sandero ima prtljažnik obujma 410 litara s ravnom podnicom podesivom po visini u dvije razine, ovisno o inačici.

S dodatnih 42 mm duljine u visini koljena, novi Sandero nudi najviše prostora za noge na stražnjoj klupi u klasi, po čemu se može mjeriti i s modelima iz višeg segmenta.
Pretinci za pohranu u kabini imaju ukupan obujam od 21 l (2,5 l više od prethodnika). Nalaze se ispod središnjeg naslona za ruke (1,4 l) u prednjim i stražnjim vratima i na poleđinama prednjih sjedala.

Profinjene presvlake, dizajn i oblik novih prednjih sjedala čiji se nasloni za glavu mogu podesiti po visini pružaju više udobnosti i podrške. Pronaći idealnu poziciju vrlo je jednostavno jer se sjedalo može podesiti po visini (+/- 35 mm), a uz nadoplatu je moguće naručiti pojedinačne naslone ili središnji naslon za ruku.

Ručica mjenjača je kraća, viđena već i na Renault Cliju. Električni servoupravljač osigurava udobniju vožnju, posebice pri manevriranju na uskim prostorima i parkiranju (36 % manji otpor u odnosu na prethodni Sandero).

U serijskoj opremi nalaze se držač pametnog telefona (koji se, ovisno o inačici, može izvaditi), putno računalo, upravljač s komandama tempomata i graničnika brzine te automatsko uključivanje svjetala u svim razinama opreme. Vozač može držati oči na cestu i ruke na upravljaču, što znači više udobnosti i veću sigurnost.

Novi automatski klima-uređaj s digitalnim zaslonom, grijana prednja sjedala (od travnja 2021.), kartica „slobodne ruke“ za daljinsko otvaranje prtljažnika, električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unatrag, prednji i stražnji parkirni senzori i automatski brisači dostupni su u serijskoj opremi ili uz nadoplatu, ovisno o tržištu.

Dacia Sandero  test voznja Stepway

Po prvi puta u Daciji, novi Sandero i Sandero Stepway od 2021. bit će dostupni s električnim krovnim prozorom. Novi Sandero i Sandero Stepway dostupni su s tri različita multimedijska sustava: Media Control (3.5″), Media Display i Media Nav (8″).

Sandero i sustavi za pomoć u vožnji
Uz graničnik brzine i najnoviju generaciju sustava ESP u serijskoj opremi te gumb za upravljanje tempomatom na upravljaču (u opciji ovisno o razini opreme), novi Sandero i Sandero Stepway opremljeni su i najmodernijim sustavima za pomoć u vožnji:
· Sustav za pomoć pri naglom kočenju: aktivan između 7 i 170 km/h. Radar smješten u prednjem kraju vozila detektira udaljenost od automobila ispred (zaustavljenog ili u pokretu). Senzor aktivira zvučno i vizualno upozorenje ako postoji opasnost od sudara s vozilom ispred, prije nego što:
– pojača pritisak na kočnice ako vozač stisne papučicu, ali još uvijek postoji opasnost od sudara;
– automatski aktivira ili primjeni snažniji pritisak na kočnice ako vozač ne pritisne kočnicu dovoljno snažno ili dovoljno brzo.
· Upozorenje na vozilo u mrtvom kutu: Ovaj je sustav aktivan od 30 km/h do 140 km/h i upozorava vozača na opasnost od sudara s drugim vozilom koje se nalazi pokraj ili iza vozila tijekom prestrojavanja. Ultrazvučni sustav detekcije koji čine četiri senzora (dva straga, dva sprijeda) prepoznaje sve pokretne predmete, uključujući automobile i motocikle, u vozačevu mrtvom kutu. Kad senzori u mrtvom kutu otkriju automobil ili osobu, uključit će se LED svjetlo u odgovarajućem retrovizoru.
· Sustav za pomoć pri parkiranju: ovaj sustav čine četiri radarska senzora sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag i dinamičke linije za navođenje. Uključuje zvučna i vizualna upozorenja za pomoć pri manevriranju.
· Pomoć pri kretanju na uzbrdici sprječava kotrljanje vozila unazad na više od dvije sekunde nakon što vozač digne nogu s papučice kočnice da bi pritisnuo papučicu gasa pri kretanju s mjesta na uzbrdici.

Kako se vozi novi Sandero?
Nova modularna platforma CMF na kojoj su konstruirani novi Sandero i Sandero Stepway donosi veću otpornost i krutost uz manju masu. Smanjuje emisije zagađivača, a pritom ispunjava strože zahtjeve na testovima sudara i ekološke norme. Novi Sandero i Sandero Stepway imaju novu prednju osovinu s pravokutnim krakovima ovjesa koji učinkovito upijaju udarce i omogućuju precizno upravljanje. Produljenim međuosovinskim razmakom povećana je stabilnost u zavojima i smanjeno naginjanje karoserije. Novi nosači motora smanjuju vibracije u kabini.

Dacia Sandero  test voznja Stepway
ECO-G 100 varijanta donosi sjajnu računicu sa svakim novim kilometrom…

Koji su sve motori dostupni u ponudi?
Svi motori u ponudi ispunjavaju normu Euro 6D-Full važeću od 1. siječnja 2021.
· SCe 65 (nije dostupan za Sandero Stepway): početni 1-litreni trocilindarski atmosferski motor u kombinaciji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem.
· TCe 90: 1-litreni trocilindarski turbomotor sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.
· ECO-G 100: novi dvogorivni 1-litreni trocilindarski turbomotor sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.(vožnja na plin)

Dacia je jedini proizvođač automobila koji cijelu paletu svojih modela nudi s dvogorivnim motorima s pogonom na benzin i plin. Uvođenje ove tehnologije, dokazane u motoru ECO-G 100, u Dacijine tvornice jamstvo je sigurnosti i pouzdanosti. Razdoblje trajanja jamstva proizvođača, troškovi održavanja i servisni intervali te obujam prtljažnika isti su kao i na benzinskoj inačici (spremnik za plin nalazi se na mjestu gdje se inače nalazi rezervni kotač). S pogonom na plin posve novi Sandero ECO-G u prosjeku ispušta 11 % manje CO2 od ekvivalentnog benzinskog motora. S dva spremnika ima doseg od više od 1300 km: spremnik za plin ima obujam od 50 l, što je 8 l više od prethodnika (iskoristivi kapacitet ograničen je na 40 litara iz sigurnosnih razloga), a spremnik za benzin ima dodatnih 50 litara. LPG spaja vozne osobine i udobnost s niskim emisijama CO2 i velikim dometom.

Dacia Sandero  test voznja Stepway

Cijena za novi Sandero izvješena je od 81.900 kuna za SCe 65 izvedbu, dok je Stepway dostupna u TCe 90 Essential inačici od 99.990 kuna. Narudžbe su i službeno otvorene…

foto: Driveteam.hr