Volvo EX90 uz Google HD karte donosi poluautonomnu vožnju na razinu više

Volvo EX

Električni model u dolasku – Volvo EX90 donosi nešto jako napredno. Lidar, kamere i radari udružuju snage kako bi razumjeli okruženje oko automobila i pomogli da ostanete sigurni.

Kako bi dodatno unaprijedili tehnologije potpomognute vožnje i na kraju ostvarili autonomnu vožnju u budućnosti, Volvo je pronašao još jedan zanimljiv način da se približi korak bliže takvim opcijama.

Kročite u Google HD karte – sveobuhvatnu kartu, osmišljenu posebno za proizvođače automobila, koja pruža vrlo detaljne i ažurirane informacije o cestama.

Nastavljajući dugogodišnju suradnju s Googleom, Volvo Cars i strateški partner Polestar bit će prvi proizvođači automobila koji će uvesti svoju HD tehnologiju karata u svoje automobile, počevši od nedavno predstavljenih modela Volvo EX90 i Polestar 3.

Zahvaljujući integraciji Googleove karte visoke rezolucije moći će objediniti podatke iz našeg vodećeg senzora u industriji (postavljenog u modelu Volvo EX90) s Google preciznim podacima o stanju prometne trake i podacima o lokalizaciji kako bismo olakšali funkcije poluautonomne vožnje, poput pomoći pri promjeni voznog traka i pomoćne tehnologije Volvo Pilot Assist. S detaljima, poput oznaka voznog traka i predmeta za lokalizaciju, kao što su znakovi, Googleova karta visoke rezolucije podržava tehnologiju potpomognute vožnje L2+ i L3 koju nude proizvođači automobila za sigurniju, „hands-free“ vožnju na odabranim cestama.

Ove cestovne informacije u kombinaciji s podacima iz lidara i drugih senzora modela Volvo EX90 obrađivat će se putem osnovnog računalnog sustava automobila koji pokreću NVIDIA DRIVE AI platforme Xavier i Orin.

“Dodavanje Googleovih karata visoke rezolucije u našu buduću liniju automobila obilježava proširenje naše strateške suradnje s Googleom, što odražava našu predanost suradnji s tehnološkim liderima”, rekao je glavni izvršni direktor i zamjenik izvršnog direktora, Javier Varela. “Primjena Googleovih karata visoke rezolucije u našim nadolazećim automobilima pomoći će nam da našim vozačima pružimo ugodnije iskustvo vožnje i u budućnosti doprinesemo implementaciji sigurne autonomne vožnje. ”

Kombiniranjem podataka iz karata visoke rezolucije s informacijama prikupljenim od vanjskih senzora, Luminarova lidara i programske opreme koju je razvila tvrtka Zenseact, želimo ostvariti predvidljiviju, sigurniju i udobniju vožnju.

“Zenseact s ponosom surađuje s tvrtkama Volvo Cars i Google na implementaciji ove tehnologije koja mijenja pravila igre za potpomognutu, a kasnije i autonomnu vožnju”, rekao je Ödgärd Andersson, izvršni direktor tvrtke Zenseact. “To će igrati važnu ulogu na našem putu prema nultom broju sudara.”

“Nadovezujući se na našu dugu povijest kartografiranja svijeta, Googleova nova karta visoke rezolucije dizajnirana je posebno za proizvođače automobila i pruža sveobuhvatne podatke o stanju prometne trake i lokalizaciji koji su ključni za funkcioniranje sljedeće generacije potpomognutih i autonomnih sustava vožnje”, rekao je Jorgen Behrens, potpredsjednik i generalni direktor tvrtke Geo Automotive, Google, te zaključio – “Oduševljeni smo što ćemo nastaviti surađivati s vodećim proizvođačima automobila poput Volva kako bismo unaprijedili sigurnost i udobnost vozača svugdje.”

Foto: Volvo