GMC Hummer EV novi je električni ponos Amerikanaca, 1000 KS uz 560 km dosega

Hummer EV

Hummer, taj vojni automobil, koji je slavu stekao na svojim nespretnim proporcijama, dobio je nasljednika, električnog nasljednika!

Tko još nije čuo za Hummer? H1, H2 ili ‘skromni’ H3, oduvijek su bili pojam za besmislenost. No, baš zato su ih ljudi i voljeli.

Vojni Humvee pojavio se još početkom ’80-ih, ulaskom u 21. stoljeće, njegova popularnost je sve više rasla. General Motors je imao razloga za veselje, budući da je prodaja išla sjajno. Sve do pojave recesije i rasta cijena goriva. Pitate se zašto je to problem, pa ako znate da ovaj model u prosjeku troši od 25 do 30 litara, vlasnici su preko noći okrenuli ploču…

GMC HUMMER EV

Kada smo pomislili, kako će ovaj automobil završiti u sferi klasika, pojavio se GMC. Riječ je komercijalnom sektoru General Motorsa, koji posluje od 1917.

Koliko su snažno vjerovali u ovaj projekt, potvrđuje i angažman planetarno popularnog košarkaša – LeBrona Jamesa. Prve najave odmah su otkrile kako će novi Hummer brojati čak 1.000 KS, te će imati monstruozne performanse (0-100 km/h za 3 sekunde)

Iako je bio najavljen za svibanj, GMC je odgodio premijeru sve do danas. Dakle, Ford F-150 Raptor i RAM 1500 TRX i službeno su u problemu. Električna struja stiže među golijate, a ovo što je GMC predstavio, izgleda i djeluje furiozno.

GMC HUMMER EV

Amerikanci su poznati kao marketinški magovi, stoga će ovaj ‘kamion’ dobiti još više obožavatelja, ali i onih koji će se zabilježiti odmah za kupnju. Što se toga tiče, u samom početku kupci će imati na izbor najskuplje verzije i to već krajem 2021., dok će one “pristupačnije” stići tek 2023. i 2024.

https://www.facebook.com/254968560506/videos/278949333274559

Kako bi ocijenili izgled novog Hummera? Ravne linije su ostale, zadržao je puno toga sličnog prethodniku. I dalje je predimenzioniran, kockast, a prednji dio će privući pažnju LED osvjetljenjem maske. Vozi se na najvećim 18-colnim kotačima (Goodyear Wrangler All Territory gume)…

Proizvođač je naglasio kako je ovaj model jako aerodinamičan, iako tako ne djeluje na prvi pogled, i da čak sitnice kao što je stil farova i retrovizora prave veliku razliku.

GMC Hummer

Hummer će na terenu biti kao doma, jer se ispod vozila nalaze velike ojačane ploče za zaštitu podvozja, koje je udaljeno od tla 33 cm.

Ako je prethodnik u unutrašnjosti bio sirov, ovaj to sigurno nije. Iako, možda se neće mnogima svidjeti ni izgled novog modela. Materijali su drastično poboljšani, a svi pogledi idu prema 13,4-inčnom ekranu, dok je ispred vozača jednako veliki 12,3-inčni virtualni zaslon.

GMC HUMMER EV

Prostora ima dovoljno, ali u drugom redu i nije neka pretjerana komocija. Barem ako je suditi prema fotografijama.

Performanse su i dalje ono što možda najviše fascinira. Čak 1000 KS i 1085 Nm okretnog momenta, djeluje nestvarno i neprirodno nama za navesti uopće. Njegov doseg od 560 km, bit će u prilici ostvariti kroz DC punjač od 800 V, pa će vlasnik biti u stanju da dobije 160 kilometara dosega za samo desetak minuta punjenja.

GMC HUMMER EV

Hummer EV za početak nudit će se u izvedbi Edition 1, po cijeni od 112.000 američkih dolara. Za spomenutu sumu, novi vlasnik dobiva tri električna motora (po jedan na stražnjim kotačima i jedan naprijed na osovini), a ista verzija će kasnije će biti dostupna i za 99.995 dolara. Ali s puno manje opreme…

Kroz dvije godine, točnije 2023., pojavit će se i izvedba vrijedna 79.995 dolara. Pa tko može i želi čekati…

Dobra je perspektiva pred Hummerom. Zasigurno!

foto: GMC