Citroën C5 X (2021.), povratak omiljene limuzine u potpuno novom formatu

C X

Ovo je novi C5 X, potpuno drugačiji, stiže 2021. 

Citroën je upravio predstavio C5 X, redizajniranog predstavnika segmenta cestovnih krstarica autentičnog izgleda koji predstavlja spoj limuzine i karavana, odnosno inovativno rješenje u potpunom skladu s tradicijom marke CITROËN. Ova potpuno nova vrsta izvedbe dostupna je s benzinskim ili plug-in motorom te naglašava modernost, stav i inovativnost, a to su vrlo bitne odlike koje očekuju kupci u ovom segmentu, ali i kupci u segmentu SUV-ova.

C X

Osjećaj udobnosti u vozilu deseterostruko se povećao zahvaljujući naprednim tehnologijama koje pojednostavljuju vožnju, kao što su prošireni head-up zaslon, brojni sustavi za pomoć u vožnji koji smanjuju mentalni napor vozača (poput sustava Highway Driver Assist), novo sučelje za komunikaciju i zabavne sadržaje koje se sastoji od središnjeg dodirnog zaslona visoke razlučivosti od 12″, funkcije prepoznavanje prirodnog govora i prikazivanja informacija pomoću widgeta koji se može prilagoditi vlastitim željama, baš kao na tabletu.

Međuosovinski razmak od 2785 mm jamči izvrsnu prostranost u stražnjem dijelu vozila, a osim toga tu su velike vanjske dimenzije: duljina od 4805 mm, širina od 1865 mm i visina od 1485 mm, što ga čini istinskim predstavnikom segmenta D.

C5 X ima novi svjetlosni potpis u obliku slova V sprijeda i straga koji je predstavljen na novom modelu C4. Lako prepoznatljiv potpis koji odmah ukazuje na marku CITROËN sastoji se od LED prednjih svjetala u cijeloj gami. Budući da je potpis vidljiv i danju i noću, njime se dodatno naglašava neobična silueta modela C5 X.

Ekskluzivan element marke Citroën, ovjes Citroën Advanced Comfort, dolazi i na vozilu C5 X, a njime se želi postići doživljaj vožnje kao na letećem tepihu prisutan kod kultnih modela Marke te se zahvaljujući njemu bez muke prelaze sve prepreke, rupe, kanali, uspornici i druge nepravilnosti na cestama. Plug-in izvedba C5 X otišla je korak dalje uvodeći aktivni ovjes Citroën Advanced Comfort. Tri moguća načina upravljanja ovjesom pojačavaju radnu učinkovitost progresivnih hidrauličkih graničnika® dodatnim otpuštanjem ovjesa u vožnji kako bi se stvorio dojam „lebdenja” iznad ceste i pružila deset puta veća učinkovitost, posebno u zavojima.

C X

C5 X također nudi motor pogodan za sve namjene, za svakodnevne obveze i za neplanirane situacije, bez ograničenja i uz potpunu slobodu, a to je plug-in motor. Taj motor snage 225 KS pruža zadovoljstvo pokretanja motora i ubrzavanja u potpunoj tišini, a da pritom ne dođe do emisije ijednog grama CO2, s mogućnošću vožnje više od 50 km u potpuno električnom načinu rada (ZEV), a domet u električnom načinu rada prilagođen je uobičajenim svakodnevnim vožnjama korisnika te se može postići brzina od 135 km/h.

Velika je vjerojatnost da ćete provesti tjedan dana bez upotrebe motora s unutarnjim izgaranjem tijekom svojih uobičajenih svakodnevnih vožnji i puniti vozilo po potrebi (kod kuće, na poslu ili na javnoj stanici), dok s druge strane možete slobodno odlučiti otići na neki duži put preko vikenda ili na godišnji odmor, a da se pritom ne morate zamarati punjenjem jer će termički motor izgaranjem preuzeti brigu o vožnji.

C X

C5 X prvo je vozilo na svijetu u koje je uveden aktivni ovjes Citroën Advanced Comfort, koji dodatno pojačava dojam vožnje kao na letećem tepihu, što je iskustvo koje je usko povezano s tradicijom vozila CITROËN. Zahvaljujući prostranoj unutrašnjosti opremljenoj prepoznatljivim udobnim sjedalima Advanced Comfort i neusporedivoj prostranosti, posebno u drugom redu sjedala, ovo vas vozilo mami da u njega sjednete i odete na putovanje. Prtljažnik posebne obrade i obujma od 545 litara u potpunosti ispunjava očekivanja kupaca koji vole karavane. Izvedba s plug-in motorom uz način rada ë-Confort za svakodnevnu električnu vožnju dodatno naglašava osjećaj bezbrižnosti tijekom vožnje.

C5 X bit će dostupan u izvedbama s benzinskim ili plug-in motorom, a počet će se prodavati na hrvatskom tržištu krajem 2021. godine.

Foto: Citroën