Seat Leon donosi prikaz mrtvog kuta kroz pametno ambijentalno osvjetljenje!

Seat LEON

Ambijentalno osvjetljenje danas i nije neka novost u kompaktnoj klasi.  No, prije samo par godina, ova je stavka bila rezervirana za “top gun” modele koji su nudili velikani koje proizvodi Audi ili Mercedes-Benz. Seat je odlučio otići još jedan korak dalje…

Upravo predstavljeni Seat Leon najnapredniji je i najsigurniji Leon do sada, a vozaču je na raspolaganju širok spektar sigurnosnih i pomoćnih sustava u vožnji. No, uz sigurnosni aspekt, svakako ne treba zanemariti niti aspekt komfora i doživljaja u vožnji, nešto što je dodatno naglašeno s ambijentalnim osvjetljenjem.

Seat Leon ambi light
(foto: Motor1.com)

Ako “bacite oko” na fotografiju iznad, vidjet će se kako Seat, po uzoru na ostale proizvođače, nudi ambijentalnu traku u vratima vozila. Ona se u ovom slučaju prostire sve od B stupa pa do nadzorne ploče, što će posebno efektno biti za noćne vožnje. Ali, dok ostatak konkurencije prikaz mrtvog kuta nudi na vanjskom retrovizoru u obliku lampice, Seat je odlučio otići korak dalje.

Naime, dio trake također služi kao upozorenje za neke od funkcija pružanja pomoći u automobilu, uključujući senzor mrtvog kuta te pomoć pri promjeni voznog traka. Upravo takva pametna ambijentalna rasvjeta standardno dolazi s Xcellence paketom opreme, a proizvođač objašnjava da osvjetljenje mijenja boju ovisno o vozačevim potrebama. Na primjer, ako ste tek pokrenuli motor, dočekat će vas toplije boje, a prelazak na Sport način donijet će svjetlije tonove.

Slična stvar ne postoji ni u novom Golfu, ali ni u Octaviji, pa je Leon u svakom aspektu poseban automobil…