[PREMIJERA] Novi BMW X3 još moderniji i odvažniji i naravno veći!

[PREMIJERA] Novi BMW X3 još moderniji i odvažniji i naravno veći! 25
Foto: BMW

Modernost i sportski štih u jednom dosežu nove razine, novi X3 kao pravi bestseler kreće u novu eru. Električne verzije nema na vidiku…

Uz veću sportsku privlačnost, vizualni dojam atraktivnosti više nego ikada, novi BMW X3 preuzima još jednom ulogu talentiranog svestranog automobila za svakodnevnu upotrebu, aktivnosti u slobodno vrijeme i putovanja u glavnom segmentu marke. Novi dizajnerski jezik daje četvrtoj generaciji Sports Activity Vehicle (SAV) za premium segment srednje veličine znatno poboljšanu vanjsku prisutnost i auru dinamične gracioznosti. Kako opisuju model u službenim spisima, visokokvalitetni materijali, daleko izdašnija standardna specifikacija, napredna digitalizacija i novi BMW iDrive s QuickSelectom koji se temelji na BMW operativnom sustavu 9 postavljaju ton vrhunskom ambijentu unutar progresivno dizajnirane kabine.

[PREMIJERA] Novi BMW X3 još moderniji i odvažniji i naravno veći! 26
Foto: BMW

Novi BMW X3 najavljuje velika poboljšanja u učinkovitosti i dinamičkim performansama sa svojom širokom linijom modela. Portfelj pogonskih sklopova ne uključuje samo visoko učinkovite benzinske i dizelske motore, već i najnoviju generaciju plug-in hibridnog sustava koji omogućuje novi BMW X3 30e xDrive. S povećanjem pogonske snage na 293 kW/398 KS i dinamičkim performansama koje zasjenjuju svoje konkurente, novi model BMW X3 M50 xDrive M Performance nudi dovoljno u oba pravca – ekologije i sporta. Još nešto, X3 za sad ne dolazi u kompletnom električnom izdanju…

Novi BMW X3 proizvodit će se u BMW-u Group Plant Spartanburg (SAD) i Plant Rosslyn (Južna Afrika), gdje se koristi proizvodni proces usmjeren na očuvanje resursa i cirkularnost. Njegovo lansiranje na tržište započet će u Europi i SAD-u u četvrtom tromjesečju 2024., a na brojnim drugim tržištima od siječnja 2025.

Novi dizajnerski jezik za vanjski izgled pomaže četvrtoj generaciji BMW X3 dati gotovo monolitan ukupni izgled s prepoznatljivim proporcijama za modela iz domene X. Novi BMW X3 duži je za 34 milimetra od svog prethodnika s 4755 milimetara, dok je širina povećana za 29 milimetara na 1920 milimetara. Visina vozila smanjena je za 25 milimetara na 1660 milimetara i širim tragovima, ovo daje vrlo snažan i sportski izgled.

[PREMIJERA] Novi BMW X3 još moderniji i odvažniji i naravno veći! 27
Foto: BMW

Velika BMW bubreg rešetka na uspravnom prednjem kraju novog BMW X3 ponovno ostavlja dojam i krade poglede. Nova struktura za unutrašnjost rešetke, koja se sastoji od vertikalno i dijagonalno raspoređenih šipki, dodaje svježi dodir. Opcijsko konturno osvjetljenje BMW Iconic Glow oblikuje kontinuiranu liniju oko svakog elementa rešetke. Svjetla za dnevnu vožnju, bočna svjetla i pokazivače smjera u LED prednjim svjetlima sada proizvode izvori svjetla u obliku slova L koji se preklapaju. Prilagodljiva LED prednja svjetla s nezasljepljujućim matričnim dugim svjetlima, funkcijama urbanog svjetla i svjetla za zavoje, plus detalji u plavom dizajnu dostupni su kao opcija, kao i svjetla M Shadowline.

Postoji izbor između jedne osnovne i osam metalik nijansi za vanjsku boju novog BMW X3, uključujući novu metalik završnicu Dune Grey. Modeli proizvedeni u tvornici BMW Group Spartanburg dodatno će biti dostupni s BMW Individual završnim bojama, uključujući dvije mat svjetlucave Frozen opcije, kao i preko 15 BMW Individual posebnih završnih boja.

Kabina novog BMW X3 spaja robusnu SAV funkcionalnost s velikom prostranošću i vrhunskim ambijentom punim individualnog stila. BMW zakrivljeni zaslon, BMW Interaction Bar, upravljači s ravnim donjim rubom i ručica mjenjača novog izgleda ključni su elementi modernog pogleda kokpita na karakteristični BMW dizajn usmjeren na vozača. Ostale karakteristike specifične za model uključuju svjetlosne elemente u kontrastnoj boji na središnjoj konzoli i oblogama vrata. Ova nova značajka dizajna nalazi se prema prednjem dijelu vozačevih i suvozačevih vrata, gdje čini obrub oko funkcijskih tipki, kontrolera ventilacije, ventilacijskih otvora i robusnih otvarača vrata koji se obično nalaze na BMW X modelima.

Individualni ambijent interijera ide ruku pod ruku s velikodušnom količinom prostora i modernom svestranošću. Prtljažni prostor se može povećati sa 570 na najviše 1700 litara (BMW X3 30e xDrive: 460 – 1600 litara). Kuka za prikolicu koja se električno izvlači i ponovno uvlači dostupna je kao opcija. Najveća dopuštena nosivost prikolice je 2500 kilograma.

Novi X3 je model koji će opet ostvariti veliki uspjeh, ostaje nam pričekati zimu…