BMW predstavio razinu 3 autonomne vožnje, nova ‘sedmica’ vozi sama!

BMW predstavio razinu 3 autonomne vožnje, nova 'sedmica' vozi sama! 25
Foto: BMW

Automatizirana vožnja postaje dostupna kao nova opcija za kupce u Njemačkoj. Po prvi put, vozilo u potpunosti preuzima zadatak vožnje…

Visoko automatizirana vožnja razine 3, koja vozačima omogućuje da maknu ruke s upravljača i privremeno skrenu pozornost s ceste, uskoro će biti dostupna u novoj generaciji BMW serije 7.

BMW Personal Pilot L3 naziv je nove funkcije koja osobu za volanom oslobađa zadatka vožnje u određenim situacijama i umjesto njih kontrolira brzinu automobila, udaljenost od vozila ispred i pozicioniranje u traku. Ova nova opcija može se naručiti za novi BMW serije 7 (nije dostupan za i7 eDrive50 i i7 M70 xDrive) od prosinca kako bi se ugradila u vozila od sljedećeg ožujka.

Dizajnirana da preuzme cijeli zadatak vožnje sa sposobnostima razine 3 kako je definiralo Društvo automobilskih inženjera (SAE), visoko automatizirana funkcija vožnje nudit će se isključivo u Njemačkoj po cijeni od 6.000 eura (uključujući PDV).

Ova inovativna tehnologija omogućuje vozačima da preusmjere svoj fokus na druge aktivnosti u vozilu dok putuju brzinom do 60 km/h na autocestama sa strukturalno odvojenim kolnicima. Zahvaljujući posebno sofisticiranim senzorima, ovo je prvi sustav te vrste koji se može koristiti i u večernjim satima.

Uvođenje funkcionalnosti razine 3 u modele BMW serije 7 učinit će BMW Grupu prvim proizvođačem automobila koji nudi i naprednu funkciju vožnje razine 2 u svom portfelju proizvoda gdje se ruke mogu skinuti s upravljača i udobno smjestiti i sustav razine 3. BMW Highway Assistant već nudi vrlo inovativnu funkciju djelomično automatizirane vožnje SAE razine 2 u svim novim modelima BMW serije 5. Paket također uključuje jedinstvenu značajku u obliku Active Lane Change Assistant s kontrolom očima. Ova funkcija prvenstveno je dizajnirana za korištenje na dugim putovanjima u početku u BMW Serije 5, omogućujući vozaču da zauzme izuzetno opušteno držanje za upravljačem. Kada putujete brzinom do 130 km/h, ova dodatna funkcija pomaže u upravljanju i kontroli voznog traka, te preuzima kontrolu nad brzinom automobila i održavanjem udaljenosti ispred vozila…

BMW predstavio razinu 3 autonomne vožnje, nova 'sedmica' vozi sama! 27
Foto: BMW

Ključna razlika između razine 2 i razine 3 je u tome što s razinom 2 (djelomično automatizirana vožnja) odgovornost i dalje leži na vozaču u svakom trenutku. Kad god je BMW Highway Assistant u upotrebi, vozači moraju pratiti što se događa na cesti i biti u mogućnosti ponovno preuzeti zadatak vožnje u svakom trenutku. To se kontinuirano nadzire pomoću inteligentne kamere za nadzor.

BMW Personal Pilot L3 za visoko automatiziranu vožnju razine 3 u BMW-u serije 7 daje vozačima mogućnost koncentriranja na sekundarne aktivnosti u vozilu daleko od onoga što se događa na cesti. U BMW ‘sedmici’ s aktiviranim BMW Personal Pilot L3 kupci će moći pisati e-poštu, na primjer, ili se dublje uključiti u telefonske pozive dok putuju do 60 km/h. Također mogu koristiti digitalne usluge za npr. streaming videa različitih pružatelja usluga na središnjem zaslonu tijekom putovanja. To čini novi BMW Personal Pilot L3 idealnim rješenjem za dobro iskorištavanje vremena provedenog u usporenom prometu ili zastojima tijekom svakodnevnih putovanja autocestom.

Simboli se pojavljuju na zaslonu iza upravljača kako bi označili je li BMW Personal Pilot L3 dostupan. Aktivira se i deaktivira gumbom na upravljaču. Kada se funkcija koristi, kupac još uvijek mora biti spreman ponovno preuzeti zadatak vožnje u bilo kojem trenutku – tj. čim situacija na cesti to zahtijeva ili dođe dionica ceste pogodna za korištenje BMW Personal Pilot L3 do kraja. Vizualni i zvučni signali vozaču daju do znanja da mora ponovno preuzeti kontrolu. Ako vozač ne reagira prema potrebi, vozilo se kontrolirano zaustavlja.

BMW opisuje ovaj sustav neusporedivim s bilo kojim suparnikom. Automatizirana vožnja SAE razine 3 pomaže u poboljšanju udobnosti i sigurnosti na javnim cestama.