Porsche Mission R je razlog zašto će 911 u mirovinu kada su utrke u pitanju

Porshce Mission R

Nijemci će predstaviti svoju studiju usmjerenu na budućnost utrkivanja na IAA u Münchenu…

IAA MOBILITY 2021 u Münchenu mjesto je gdje će i Porsche pružiti spektakularan pogled u automobilsku budućnost. Konceptni automobil Mission R kombinira najsuvremenije tehnologije i održive materijale, poput plastike ojačane prirodnim vlaknima.

Osim progresivnog dizajna, iznimno nisko spušteni, potpuno električni natjecateljski automobil sadrži karakteristične linije sportskih automobila iz Stuttgarta-Zuffenhausena. Dva novorazvijena elektromotora ugrađena u Porsche Mission R isporučuju do 800 kW (1.088 KS). Kapacitet baterije od oko 80 kWh i inovativni sustav rekuperacije omogućuju sprint utrke bez gubitka snage.

Porshce Mission R

“Porsche je marka za ljude koji ostvaruju svoje snove. To vrijedi i za moto sport. Svoju inovativnu snagu doživljavamo na trkaćoj stazi, pokazujemo hrabrost u traženju novih puteva i oduševljavamo vlasnike automobila sportskim performansama”, kaže Oliver Blume, predsjednik izvršni odbor Porsche AG. “Uz naše sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Formuli E, sada činimo sljedeći veliki korak naprijed u električnoj mobilnosti. Konceptna studija je naša vizija potpuno električnog motosport eksponata za kupce. Misija R utjelovljuje sve ono što Porsche čini snažnim: performanse , dizajn i održivost. ”

Porshce Mission R

Od početka Porsche Carrera Cupa Deutschland prije 31 godinu, proizvođač sportskih automobila proizveo je i isporučio više od 4.400 automobila u kup izvedbi potpisanoj od strane Weissacha. Najnovija verzija 911 GT3 Cup predstavljena je tek na početku ovogodišnje sezone 2021 u moto sportu, a temelji se na generaciji modela 992. Porsche Mission R ukazuje na to kako bi mogla izgledati budućnost serije jedne marke sa potpuno električnim automobilima.

Automobil s pogonom na sve kotače koji isporučuje nešto manje od 1.100 KS u kvalifikacijskom načinu ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde. Najveća brzina iznosi preko 300 km/h. Na trkaćoj stazi električni trkač postiže iste rezultate u krugu kao i trenutni Porsche 911 GT3 Cup. Zahvaljujući novoprojektiranim elektromotorima i baterijskim ćelijama – svi opremljeni inovativnim izravnim hlađenjem ulja – Porsche Mission R koncept studija daje konstantnu izlaznu snagu od 500 kW (680 KS) u trkačkom načinu rada. Uklonjeno je takozvano smanjenje vrijednosti, odnosno smanjenje izlazne snage baterije zbog toplinskih uvjeta.

Porshce Mission R

Elektromotor snage do 320 kW (435 KS) pokreće prednju osovinu, dok se na stražnju stranu isporučuje najviše 480 kW (653 KS). Zahvaljujući naprednoj 900-voltnoj tehnologiji i Porsche Turbo Chargingu, 15-minutni odmor od utrkivanja sve je što je potrebno za punjenje baterije od 5 do 80 posto SoC-a (stanje napunjenosti). Punjenje se može odvijati do 340 kW. Mission R također ima daljnji razvoj Porscheove aktivne aerodinamike (PAA) sa sustavom za smanjenje otpora (DRS) na dijelu nosa i stražnjem krilu.

Budućnost utrka očito je već definirana. I prije nego što smo pomislili…

Foto: Porsche