Andy Wallace – pobjednik Le Mansa test vožnjama za Bugatti ostvario snove

Sunčane naočale i veliki osmijeh, Andy Wallace uvijek je dobro raspoložen kad dođe ujutro na posao.  Čovjek koji je jurio skoro 500 km/h u Bugatti Chironu otkriva kakav je to osjećaj….

Ovaj bivši pobjednik Le Mansa testira Bugatti modele i redovito vozi njihove prototipove. Britanski trkač i naš sugovornik Andy Wallace nedavno je također postavio svjetski rekord najveće brzine u Chironu, time je postao prva osoba koja je u automobilu za normalnu upotrebu premašila brojku od 490 km/h.

Dok priča u hodu, Andy Wallace stiže do Chirona, prvo podešava sjedalo i volan, a zatim pritisne gumb za pokretanje na upravljaču. Chironu treba oko pet minuta da se pravilno ugrije, otkriva nam Andy. Gume nude optimalnu trakciju samo kada dosegnu 25 stupnjeva. “To je jedini način da postignemo potpuno prianjanje i prenesemo 1.600 Nm okretnog momenta na cestu.” – na vidjelo izlazi odmah sva stručnost simpatičnog Andya. Uostalom, nije bez razloga glavni test vozač i čovjek koji svojim savjetima pomaže u razvoju vozila.

U ovom poslu je od 2011., barem što se Bugatti epizode tiče. Odradio je preko 100.000 kilometara u tim luksuznim, supersportskim automobilima iz Molsheima, vozeći preko 30 različitih automobila, a na popisu se posebno ističu – Veyron, Chiron i Divo. Dok Andy nešto pogledava unutar Chirona, inženjere koje smo zatekli tamo, otkrivaju nam kako zna svaki djelić tog Bugattija.  Iznenadio nas je također i s informacijom, kako je on tu da pomogne i krajnjim kupcima, svojim savjetima poboljšat će osjećaj vožnje, ali i otkrit im pokoji korisni savjet.

“Želim da prva vožnja u automobilu bude apsolutno sigurna, da se kupci od samog početka osjećaju ugodno”, kaže on. Misleći pri tome kako je ovo abnormalna snaga, s kojom se prilično teško  nositi u nekim situacijama. Kao što već znate, Chiron broji punih 1.500 KS!

Gospodin Wallace, danas 58-godišnjak nekoć je bio profesionalni vozač utrka. Proveo je više od 30 godina na stazi. Natjecao se u ’24 sata Le Mansa’ i ’24 sata Daytone’ čak 21 put, pobijedivši jednom, odnosno na Daytoni tri puta. Vozio je utrku ’12 sati Sebringa’ 19 puta, od toga je dva puta tamo i pobijedio. Wallace je čovjek za duge udaljenosti i s nježnim dodirom na gasu. Danas mlađe vozače podučava vještinama., prenoseći svoje znanje i vještine čak i na Bugatti programere.

Daleke 1986. Krenuo je s Volkswagenom u epizodu Formule 3., to mu je kasnije donijelo nastupe u trkaćim automobilima poput Audija i Bentleya na Le Mansu, ali i na ostalim trkačkim stazama.

Kada je Bugatti Automobiles S.A.S. krenuo u potragu za novim službenim test vozačem, njegovi bivši inženjeri  s utrka sjetili su se Andyja Wallacea, tog pouzdanog, rezerviranog i preciznog vozača.

“Zapravo, kad je završila moja trkačka karijera, mislio sam da će to biti kraj sjedenja u moćne automobile za mene. Ali tada je Bugatti došao s ponudom koju nisam mogao odbiti “, smiješi se Andy Wallace. Ne znamo je li u pitanju novac, ali Chiron i Divo su gotovo u svim aspektima brži i snažniji od trkaćih automobila u kojima se vozio. Novih izazovi smješili su se Andyu…

Nije skrivao da je privilegiran redovito voziti Bugatti modele. “Lud sam za automobilima od svoje pet godine života. Prvu sam utrku gledao u dobi od osam godina, a sve je kasnije kulminiralo mojom posvećenosti od 33 godine utrka. Kao trkački vozač, podrazumijeva se da volim brzinu i sve izazove koje donosi“ zaključuje u jednom dahu.

Osim toga, prekrasno mjestu Bugattija – Molsheimu i sjajan tim samo su bonus u cijeloj priči. Svaki dan u Molsheimu meni je zadovoljstvo. Ovakvu radnu etiku svatko od nas bi trebao imati, barem djelić nje…

Wallace je veliki zaljubljenik u ‘hyper automobile’ – imaju više snage od njegovih bivših trkaćih automobila, ali opet ponavlja i naglašava koliko su zapravo različiti. “Ubrzanje Chirona je potpuno drugačije od bilo čega drugog, jednostavno neusporedivo s bilo čime.” Chiron ubrzava od 0 do 100 km/h za 2,4 sekunde, do 200 km/h za manje od 6,1 sekundu, a do 300 km / h za samo 13,1 sekundi. U svim tim ubrzanjima nema neke rupe, gubitka daha, što baš čovjek i ne očekuje”, kaže Wallace.

Andy testiranja ubrzanja odrađuje na pisti na aerodromu Colmar u blizini Molsheima ili na ovalu u Ehra-Lessienu u Donjoj Saksoniji. Tu je i u konačnici srušio apsolutni brzinski rekord jednog automobila.

Wallace obično sudjeluje i u testnim vožnjama za kupce, demonstrira im mogućnosti automobila, te ih vodi prekrasnim rutama kroz Alsace.

Ako uglavnom mora demonstrirati performanse hiper sportskog automobila koji ima najveću brzinu veću od 420 km/h, odlaze na stazu kao što je Le Castellet u Francuskoj. Kupci doista mogu doživjeti  brzinu do 370 km/h.

”Ali Bugatti nije samo tu da donosi brzinu, iako smo nedavno oborili rekord brzine od 490.484 km/h. Chiron je ipak više od brzog automobila. To nije trkački automobil, već udoban luksuzni super sportski automobil koji je vrlo, vrlo brz “, kaže Wallace, dok uživa u vožnji, ovaj put na suvozačkom sjedalu.

Mnogi kupci Bugattija posjeduju i druge super sportske automobile. Chiron proizvodi 1.500 KS, na vrhu je performansi. Ali to nije sve. “Čim uđu u automobil, kupci primjećuju da Bugatti do savršenstva proizvodi luksuzne automobile. Tijekom vožnje većina ljudi se iznenadi koliko su ovi modeli jednostavni i ugodni za rukovanje “, kaže Wallace. Svi sjedaju s poštovanjem, bolje rečeno strahopoštovanjem pred tolikom snagom. Potom dolazi zadovoljstvo ubrzanja, luksuznost, izrada i sama kvaliteta automobila. Kupac za tolike silne milijune ipak dobiva do savršenstva posložen model.

“Kad prvi put vidite Bugatti, prvo što primijetite je njegov dizajn i kvaliteta. Tek kada se stvarno povežete s automobilima, vidite vrhunske dijelove, inženjering i način rada motora i mjenjača u harmoniji “, kaže on. Osim performansa, zadivila ga je i uredna, minimalistička unutrašnjost. „Nema nepotrebnih tipki, prekidača ili ekrana koji bi ometali vozača – i još uvijek se prenose sve važne informacije. To je čisti luksuz i ono što vožnju čini još boljom”, hvali Andy na sva zvona Bugatti.

Osim performansi i brzine, posebno ga je impresionirala tehnologija i inovacije koje donosi Bugatti. “Chiron i Divo sa svojim 8,0-litarskim, 16-cilindričnim motorima i četiri turbopunjača jedinstveni su u povijesti automobila”. Ali on također voli klasične automobile poput Bugattija Type 35 iz 1925. “Tada je Type 35 pokazao da je s tehničke strane sve moguće. To je pravo remek djelo!“

U usporedbi s Bugatti Veyronom (2005-2015), Chiron – koji se proizvodi od 2016. – nudi ne samo značajno više snage, već i više sustava za vuču i pomoći u vožnji. “Veyron je bio u svojoj klasi i još uvijek je zaista sjajan automobil. S Chironom je cijeli paket još poboljšan“.

Kontrola stabilnosti reagira brže, čitavih 1.600 Nm okretnog momenta motora prenosi se na cestu već u prvoj brzini. “Chironova je snaga znatno povećana, a šasija brzo izglađuje sve izbočine na cesti. Chiron je vrlo jednostavan za vožnju i svaki put me uspije zadiviti “.

Smatra da je dodatni dašak elementa luksuza najveća razlika između trkačkog automobila i Bugattija. Trkački automobili jednostavno moraju biti sposobni proizvesti svu snagu na stazi, dok Bugatti mora biti dovoljno udoban i za svakodnevnu upotrebu.

“Svaki put kada zatvorim vrata na vozilu, pomislim u sebi kakav sjajan posao imam. Sjedim u najboljem automobilu na svijetu! Kako je to fantastično? ” zaključuje sa stilom ovaj razgovor Andy, dok stavlja nazad svoje retro naočale. Gospodine Wallace, uživajte i dalje u svome poslu.