Mercedes-Benz CLS uskoro dostupan uz 1.5-litreni motor, nije šala!

Mercedes CLS

Kinesko tržište uskoro dobiva CLS 260 izvedbu, a sve ovo je rezultat skupog poreza na motore veće zapremine…

Jedan od najljepših modela marke iz Stuttgarta, baš nas je iznenadio. Njegovim ljepotama divi se cijeli svijet, ali očito je kako na nekim tržištima ima ‘problema’. Domišljati Nijemci našli su rješenje i za to.

Nije tajna kako ga Kinezi izrazito preferiraju, ali njihovi zakoni rade probleme kupcima. Zašto? Zato što se u Kini plaća dvostruko veći porez na vozila s obujmom većim od 1.5-litre.

Stoga kad već zakoni idu kontra kupaca, onda će Mercedes-Benz ići u njihovu korist. Rezultat je najava CLS 260 izvedbe s 1.5-litrenim turbo benzincem. Radi se zapravo o ‘ugušenom’ M264 motoru koji inače broji 1991 ccm. Iako spomenuti obujam ne ulijeva povjerenje, snaga je sasvim solidna i ona iznosi 184 KS, te donosi 280 Nm okretnog momenta. Sve to je potpomognuto blagim hibridom EQ Boost (48 V) i na kraju rezultira hvatanjem 100 km/h za nešto manje od 9 sekundi, dok je najveća brzina (neprovjerenih) 250 km/h. Očito je i to marketinški trik…

Novi CLS 260 proizvodit će se u Njemačkoj (Sindelfingen) kao i ostali primjerci ovog prekrasnog modela. Tko zna, možda neki ‘pogodi’ i u naše krajeve ako se pokaže zanimljivim…

Pogledamo li cijenu u Kini, nama ona opet djeluje visoka. Očekuje se kako će ona iznositi oko 80-ak tisuća dolara. Uvijek će se naći… da ne upotrijebimo neki sočni izraz, kupaca i za ovo.