Zagrebačka žičara i službeno vozi, otkrivamo kako najlakše i po kojoj cijeni stići na Sljeme

Zicara

Nova Žičara Sljeme putnicima donosi impresivan pogled na Zagreb i njegovu okolicu…

Trasa Žičare duga je 5017 metara, a ima 84 gondole s po deset sjedećih mjesta. Gondole su s vanjske strane opremljene nosačem za smještaj skija i sportske opreme. Vožnja od polazne postaje u Gračanskom dolju do vidikovca na Sljemenu traje 16 do 22 minute, ovisno o brzini vožnje, a može prevesti do 1.500 putnika po satu.

Donja postaja se nalazi neposredno uz okretište tramvaja linije 15 (Mihaljevac – Gračansko dolje), u Gračanskom dolju, a u zoni žičare se nalaze i autobusna stajališta koja koriste autobusne linije 140 (Mihaljevac – Sljeme), 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko dolje) i 233 (Mihaljevac – Markuševec). U dvije podzemne etaže donje postaje smještena je javna garaža s više od 200 parkirališnih mjesta.

U prizemlju objekta smješteni su šalteri za prodaju karata i sanitarni čvor, te pristup zoni ukrcaja u gondole. Na prvom katu se nalazi spremište kabina i prostor za njihovo održavanje.

Zicara Sljeme ZET hr

Kutna građevina je smještena sjeverno od donje postaje, a od nje je udaljena 92 metra. Njena funkcija je omogućiti promjenu smjera trase žičare za oko 28 stupnjeva u odnosu na trasu stare žičare. Na njoj nije predviđen ukrcaj i iskrcaj putnika. Iz tehnoloških razloga putna brzina smanjuje se prilikom promjene smjera na 2 m/s.

Međupostaja Brestovac namijenjena je ukrcaju i iskrcaju putnika te smještaju pogonskog stroja žičare Sljeme.
Trasa žičare završava na gornjoj postaji koja se također nalaze šalteri za prodaju karata, sanitarni čvorovi, kontrolne sobe i drugi radni prostori žičare.
Trasa nove žičare je osvijetljena, pokrivena video nadzorom i audio sustavom. Širina koridora je 16 metara, ukupna nagibna duljina iznosi 5017 m, a visinska razlika između donje i gornje postaje je 754 metra. Na trasi žičare izgrađena je Kutna građevina kao i međustanica Brestovac te 29 stupnih mjesta sa 34 stupa, koji su visoki od 6,05 do čak 43,51 metra, ovisno o konfiguraciji terena.

Na natječaju za radove na izgradnji nove žičare, koji je raspisan 2018. godine, odabran je izvođač s najpovoljnijom cijenom. Za potrebe izgradnje žičare je 18. prosinca 2019. godine sklopljen ugovor o dugoročnom klupskom kreditu između ZET-a d.o.o. i kluba banaka.

ODLAZAK NA ZAGREBAČKO GORJE, KAKO DOĆI DO ŽIČARE SLJEME?

Autobus:
Do početne postaje u Gračanskom dolju, prometuju autobusne linije 140 (Mihaljevac – Sljeme), 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko dolje) i 233 (Mihaljevac – Markuševec). Autobusna stajališta uspostavljena su na Gračanskoj cesti, u zoni Žičare Sljeme.
Vozni red autobusnih linija dostupan je ovdje.

Tramvaj:
Ukoliko se do žičare odlučite doći tramvajem, potrebno je na okretištu Mihaljevac, do kojeg stižete tramvajskim linijama 8 ili 14, nastaviti putovanje tramvajskom linijom 15 (Mihaljevac – Gračansko dolje). Na četvrtom, odnosno zadnjem stajalištu Gračansko dolje, ugledat ćete impresivan objekt Donje postaje Žičare. Vožnja od okretišta Mihaljevac do Žičare traje 5 minuta.

Automobil:
Kao javni gradski prijevoznik zagovornici smo čiste i održive mobilnosti te savjetujemo putovanje tramvajima i autobusima ZET-a. No, ukoliko se ipak odlučite doći osobnim automobilom, u zgradi Donje postaje, smješten je dvoetažna podzemna garaža s više od 200 parkirnih mjesta. Cijena korištenja garaže iznosi 6 kuna po satu.

Cjenik usluge žičare Sljeme.

CJENIK

 

FOTO: Zet.hr