Volkswagen ID.4 GTX, dodatak u imenu znači više užitka u vožnji i sportsku narav struje

VW ID

Volkswagen širi obitelj ID. vozila sportskom proizvodnom markom GTX…

Ofenziva marke Volkswagen na strujnom polju sve je veća. Nijemci tako namjeravaju do 2030. godine povećati prodaju potpuno električnih vozila u Europi na razinu od 70 %

Marka Volkswagen predstavila je u okviru digitalne svjetske premijere u hangaru bivše zračne luke Tempelhof u Berlinu svoj prvi potpuno električni model s vrhunskim performansama: ID.4 GTX. Nova marka proizvoda unosi novi, inteligentni sportski karakter u svijet električne mobilnosti. ID.4 GTX je kao prvi model koji se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) opremljen dvostrukim motorom i pogonom na sve kotače, a k tomu oduševljava kvalitetnim elementima dizajna.

VW ID

„Vožnja na električni pogon jednostavno je zabavna – a uz model ID.4 GTX dodatno povećavamo razinu sportskog karaktera i dinamike“, rekao je Ralf Brandstätter, generalni direktor marke Volkswagen. „Do sada najemocionalniji član obitelji ID. vozila pokazuje da se električna mobilnost i vrhunske sportske performanse međusobno ne isključuju.“

Model ID.4 GTX ima po jedan e-motor na stražnjoj i prednjoj osovini. Oni zajedno imaju najveću snagu električnog pogona od 220 kW (299 KS)* i zajedno mogu funkcionirati kao pogon na sve kotače – što je premijera u obitelji ID. vozila. Inscenacija svjetske premijere u hangaru bivše zračne luke Tempelhof pokazala je što sve taj inteligentno upravljani pogon na sve kotače može: ID.4 GTX bez ikakvih se poteškoća uspeo na rampu s nagibom od 37,5 %. Zahvaljujući dvostrukom motoru i pogonu na sve kotače vrhunski model serije vozila ID.4 k tomu ubrzava za 3,2 sekunde iz mirovanja do brzine od 60 km/h, a za svega 6,2 sekunde do 100 km/h. Elektronički ograničena najveća brzina iznosi 180 km/h. „Puni okretni moment električnih pogona odmah je dostupan, a izvrsno ponašanje vozila u vožnji osjeti se u svakom zavoju“, rekao je Thomas Ulbrich, rukovoditelj odjela za tehnički razvoj. „Također, inovativni koncept rada i sigurnosti jednako je inteligentan kao i pogonski sustav! Vozač će primjerice dobiti potporu jedinstvenog Augmented Reality Head-up zaslona te opsežnih sustava potpora.“

Inteligentne performanse: novi ID.4 GTX Individualan dizajn i puna povezivost: unutrašnjost novog modela ID.4 GTX

Dizajn modela ID.4 GTX naglašava njegov posebni karakter, kombinaciju užitka tijekom vožnje i robusnog izgleda. Poznata svjetlosna traka kombinirana je s markantnim i dinamičnim elementima – među kojima se posebno ističu tri saćasta elementa koja čine svjetla za dnevnu vožnju i koja posreduju sportski karakter i kada je vozilo u stanju mirovanja, pri čemu istovremeno uspostavljaju vezu s modelom Golf GTI2. Magnet za poglede u stražnjem dijelu vozila su, uz novooblikovani branik, 3D LED stražnja svjetla te njihova stop svjetla koja su izvedena u obliku slova „X“.

Boja vozila dominantnija je nego kod modela sa stražnjim pogonom. Krov i stražnji spojler izvedeni su u crnoj boji, dok je letvica okvira krova izvedena u antracit boji visokog sjaja.

VW ID

Unutrašnjost se također odlikuje novim konceptom boja. Gornje područje instrumentne ploče i umetci od umjetne kože u vratima izvedeni su u tamnoplavoj nijansi „X-Blue“ koja je simbol za održivost. Crveni kontrastni šavovi – klasičan simbol za sportski karakter i snagu – postavljaju posebne akcente u vratima i na sjedalima. Logotip GTX nalazi se na kolu upravljača, letvicama u pragovima i – u perforiranoj izvedbi – u gornjem području naslona prednjih sjedala.

Nova proizvodna marka GTX daje novi vjetar u leđa obitelji ID. vozila, a time i strategiji poduzeća ACCELERATE. Volkswagen na temelju nje želi postati najpoželjnijom markom kada je riječ o održivoj mobilnosti. Cilj je do 2030. godine povećati udio potpuno električnih vozila u prodaji diljem Europe na 70 %. Marka Volkswagen do 2050. želi postati klimatski neutralna.

Do 2025. godine uložit će oko 16 milijardi eura u područja e-mobilnosti, hibridizacije i digitalizacije. Model ID.4GTX bit će uveden na europska tržišta tijekom ljeta 2021. godine. U Hrvatskoj GTX inačicu očekujemo u srpnju, a cijena za hrvatsko tržište bit će poznata uskoro.

Foto: Volkswagen