Vatrogasci su danas proslavili blagdan svog zaštitnika Svetog Florijana

sv florijan

Sveti Florijan, njegov lik i djelo na sreću ne ide u zaborav, kao nebeski zaštitni vatrogasaca prisjećamo ga se svake godine… 

Na današnji dan 304. godine mučeničkom je smrću u današnjem Ennsu, u Austriji, umro sveti Florijan. Pokopan je u blizini grada, a nad grobom mu je s vremenom izrasla slavna opatija Sant Florian. Prvotno je bila benediktinska, a od 8. stoljeća prešla je u ruke augustinaca.

Sveti Florijan bio je revan kršćanin. Kad su ga kao rimskog vojnika i visokog državnog činovnika prisiljavali žrtvovati bogovima u poganskom hramu, odbio je i radije dao život nego da iznevjeri Krista. Stoga su ga stavili na teške muke i na kraju bacili u rijeku Enns. Tijelo mu je poslije pronađeno i pokopano. Štovanje svetog Florijana rašireno je u Austriji, Bavarskoj i po našim krajevima, a drugi je zaštitnik Zagrebačke nadbiskupije. Vjerni ga puk zaziva kao zaštitnika od opasnosti požara i poplava, a kao svoga zaštitnika štuju ga i vatrogasci. Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima.

Vatrogasci su danas proslavili blagdan svog zaštitnika Svetog Florijana 25

Molitva svetom Florijanu
Svemogući, vječni Bože, koji si slugu svoga svetog Florijana iz premilostive ljubavi obranio od grješne propasti, i usred buke vojničkoga zvanja sačuvao od pogibelji svijeta, te ga ovjenčao mučeničkim vijencem, i nama dao za odvjetnika proti škodljivom ognju i pustošećoj poplavi: molimo te ponizno, oslobodi nas po zagovoru svetoga Florijana od grješnog ognja i spona grješnih, prosvijetli i ojačaj nas svojom nebeskom svjetlošću i jakošću proti svakomu grijehu, brani i sačuvaj naša prebivališta i zgrade od svih ognjenih i poplavnih pogibelji i zala: da i mi po vjernom ispunjavanju svojih dužnosti i držanju svetog zakona, nasljedujući izgled svetog Florijana, njegovim zagovorom postanemo dionici vječne slave.

Svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitamo blagdan Sv. Florijana i Dan vatrogastva.

Hvala vam na nesebičnom trudu i požrtvovnosti.
Vatru gasi, brata spasi!

Foto: Župe Brodmoravičkog kraja