Nova Honda Civic Type R TCR (2023.), spremna za novu sezonu utrka

Honda Civic TCR

Spremni za sezonu. Honda Performance Development (HPD) i JAS Motorsports najavljuju uvođenje novog FL5 Civic Type R TCR za motosport sezonu 2023. godine.

Novi trkaći automobil, koji se temelji na najnovijem proizvodnom modelu FL5 Honda Civic Type R predstavljenom prošlog ljeta, nadovezuje se na veliki uspjeh koji su postigli njegovi prethodnici otkako je marka Type R debitirala u TCR natjecanju 2015. godine. Ključne značajke uključuju potpuno novi vanjski dizajn i aerodinamički paket za poboljšanje potisne sile, novu šasiju za poboljšanu stabilnost u zavojima i veću sigurnost vozača, unaprijeđene sustave kočenja i prijenosa plus verziju četverocilindričnog dvolitrenog motora s turbopunjačem pripremljenu za utrke predstavljen u serijskom vozilu – Type R.

Ergonomski rafinirani kokpit je kreiran u skladu s najnovijim svjetskim sigurnosnim standardima FIA-e i sadrži sofisticirani višekanalni vozačev zaslon koji pruža veću razinu relevantnih informacija nego ikad prije. Dostupno je dodatno osvjetljenje, hlađenje vozača i sustav protiv blokiranja kotača uz temeljito revidirani sustav punjenja goriva ‘brzog punjenja’ i sofisticiraniji zaslon u kokpitu za pružanje većeg raspona relevantnih informacija vozaču u stvarnom vremenu. Novi Civic Type R TCR nastavlja dugo i uspješno partnerstvo između HPD-a i JAS Motorsporta. Sve automobile razvija JAS Motorsports u Italiji i dostupni su u Sjevernoj Americi za trkaća natjecanja putem HPD-a. Ovi će novi automobili imati svoj službeni debi na stazi ovog travnja s našim partnerskim timovima HART, LA Honda World i VGRT u IMSA Michelin Pilot Challengeu.

LA Honda World nastupit će s dva automobila, s Ryanom Eversleyem i Mattom Pomboom. VGRT želi nastaviti svoju probojnu sezonu prošle godine, kada su Victor Gonzalez i Karl Wittmer zajedno ostvarili dvije pobjede u 2022., uključujući kraj sezone Petit Le Mans i prolaz u zadnjem krugu koji oduzima dah za pobjedu u Sebringu. Trkaći automobili Civics Type R TCR koje je razvio JAS pomogli su Hondi da postane FIA svjetski prvak u touring automobilima, a njezinim partnerskim timovima da ostvare 397 pobjeda u TCR utrkama i 74 glavne krune u kategoriji na globalnoj razini. Prethodna generacija Civica Type R TCR proglašena je TCR modelom godine i 2019. i 2020. Godine 2022.

Type R TCR uživao je u svojoj najuspješnijoj godini do sada (76 pobjeda u utrkama i 19 naslova prvaka) u Europi, Aziji i Južnoj Americi i Oceanije kao i drugoplasirano mjesto u WTCR – FIA Svjetskom kupu turističkih automobila. Foto: Honda