Škoda 1100 OHC Coupe nije zaboravljen, oživljen model nakon nesretne karijere ide u muzej

SKODA  OHC COUPE

Samo dva primjerka trkaćeg automobila iz 1959. godine doživjela su priliku provozati i natjecati se, a niti jedna nije preživjela u svom potpuno izvornom stanju. No, automobil se sada vratio na cestu, zahvaljujući profesionalcima iz Škoda muzeja i centra za izradu prototipa…

Razvoj trkaćeg automobila započeo je u Mladá Boleslavu u proljeće 1956. Škoda 1100 OHC prvo je nastupila s otvorenim krovom slijedila su dva coupéa na prijelazu iz 1959. u 1960. Eskalacija Hladnog rata značila je da su ova dva automobila nikada se nije ni usudio izvan granica tadašnje Čehoslovačke. Ali to nije bio kraj nevoljama automobila.

SKODA  OHC COUPE

Čak je i domaća karijera ovog elegantnog i okretnog automobila s masom od samo 555 kg prerano završila. Promjene u tehničkim propisima i opći pad u kategoriji utrka do 1.100 ccm dovele su ovaj model u bezizlaznu situaciju. Kao što je to bilo uobičajeno u to vrijeme, dva automobila su posljedično prodana privatnim kupcima 1966., što je rezultiralo da su dva coupéa modificirana za korištenje na cestama – i doživjela sličnu sudbinu. Prvi vlasnik upravo obnovljenog primjerka bio je Hanuš Hrabánek, otac Michala Hrabáneka, sadašnjeg direktora Škoda Motorsporta. Hrabánek stariji zamijenio je OHC motor 1100 s praktičnijim OHV četverocilindričnim iz modela Felicia kabrioleta. Uklonjeni trkaći motor izložen je na Škodinoj akademiji u Mladoj Boleslavi. Drugi vlasnik zabio se svojim coupéom u stup u podvožnjaku autoceste u blizini Mladá Boleslava. Vozač je sretno pobjegao iz olupine kroz rupu na stražnjem staklu, ali se automobil zapalio.

Nesretni automobil je rastavljen. Stražnja osovina s mjenjačem i razdjelnikom pripala je Nacionalnom tehničkom muzeju u Pragu, od kojeg ju je Muzej Škoda nabavio prije 15 godina. Šasija automobila – okvir s prednjom osovinom, kočnice, papučice i drugi sitni dijelovi borave u češkoj privatnoj zbirci, odakle ju je 2014. kupio muzej Škode. Mehaničke komponente bile su relativno malo istrošene, jer je sam automobil u svojoj kratkoj karijeri sudjelovao na pet utrka.

Jedan ključni korak na dugom putu do restauracije automobila dogodio se kada su stručnjaci iz restauratorske radionice Muzeja Škoda udružili snage sa profesionalcima proizvođača iz centra za izradu prototipa, čiji je službeni naziv odjel EGV. Znanje stečeno restauracijom otvorene verzije Škoda 1100 OHC i njenom primjenom na vintage trkaćim događajima bilo je vrlo korisno. Gotovo sva originalna tehnička dokumentacija za cabriolet i coupé verzije, uključujući sve dijagrame presjeka i crteže koji prikazuju konstrukciju pojedinih skupina, sačuvana je u arhivu Škode.

SKODA  OHC COUPE

Do kraja 2015. restauratori su već dovršili šasiju s novoizrađenim hladnjakom, spremnikom goriva i ostalim elementima, a temeljito su obnovljeni i motor i mjenjač. Dobro je što su restauratori mogli pretražiti police u muzejskoj radionici u potrazi za nizom manjih komponenti koje trkaći model dijeli sa serijskim automobilima marke iz tog vremena. Na primjer, vanjske kvake na vratima kupea odgovaraju modelu ŠKODA 1200 “Sedan”; neki od prekidača i razvodne kutije dokazali su svoju vrijednost u modelima Škoda 440 “Spartak” i ondašnjem modelu Octavia; trokraki upravljač prekriven crnom plastikom upućuje na predratni Škoda POPULAR bestseler – a mogli bismo nabrojati još mnogo takvih dijelova.

SKODA  OHC COUPE
Snimke iz proizvodnih pogona krajem ’50-ih, kada je OHC bio na početku priče… (foto: Škoda)

Najteži dio bila je rekonstrukcija aluminijske karoserije koju je krajem 1950-ih osmislio Jaroslav Kindl, dizajner marke. Tada su stolari izradili drvenu maketu na temelju Kindlovih crteža, a ekipa zadužena za razvoj karoserije odradila zadatak po tom modelu. Upravo zbog toga se i model razlikovao na pojedinim dijelovima na lijevoj i desnoj strani. Baš zato je ova priča posebna i vrijedna oživljavanja. Škoda OHC 1100 Coupe opet vozi i postat će zasluženo dio muzejske kolekcije…

Foto: Škoda