Nova Toyota Yaris osvaja izgledom, dizajn potpisuje naš čovjek – Mario Majdnadžić

Toyota Yaris  Hrvatska

Novi Yaris se vraća konceptu „veliki mali“ koji je nadahnuo model prve generacije, ali interpretira ga iznova kroz „komprimirani i okretni“ izgled koji izražava osjećaj energije i dinamičnosti te je ovaj automobil uvijek spreman za pokret…

Glavni inženjer Yasunori Suezawa objasnio je: „ Želio sam da dizajneri svojim radom prenesu dinamiku poput položaja trkača, što je u konačnici zorno prenijeto u linijama stražnjih blatobrana i novim proporcijama automobila – širi, niži i kompaktniji – Yaris odaje dojam sabijene snage.“

Toyota Yaris  Hrvatska

Glavni dizajner vanjskog izgleda novog Yarisa je Hrvat Mario Majdandžić, zaslužan za jedinstveni dojmljivi koncept i formu za koji je inspiracija stigla iz neobična izvora; Mario je inspiraciju pronašao promatrajući volumen, proporcije i zaokruženo čvrstu formu japanske novogodišnje delikatese – jela Kuromame nastaloj od zrna grahorice, a potom kombinirajući elemente dizajna skulpture bika, koja odaje neiscrpnu snagu u svakom pokretu. Time je Mario, za novi Yaris definirao dinamičnu i čvrstu siluetu. Silueta je potpuno usklađena s porukom koju novi Yaris donosi : “Spreman za pokret”! Daljnja produkcija dizajna odvijala se u Japanu pod vodstvom g. Takayukij Nakajima, ali prvi obrisi i ideja o izgledu novog Yarisa, nastali su iz skica Marija Majdandžića iz Toyotina europskog studija ED2.

Dok su mnogi modeli iz segmenta B postupno postajali sve duži, novi Yaris je zapravo kraći od trenutnog modela. Ali, iako je ukupna duljina sada ispod četiri metra, osovinski razmak je povećan za 50 mm, čime je povećana prostranost kabine.

Platforma GA-B je omogućila smanjenje ukupne visine za 40 mm, dok je povećanje širine vozila za 50 mm te dodatnih 57 mm širine traga kotača pridonijelo ukupnom niskom, širokom i snažnom stavu automobila. Prednji i stražnji prepusti su također smanjeni, prednji za 10 mm (800 mm), a stražnji za 48 mm (580 mm), dodatno naglašavajući ukupno kompaktne dimenzije i dajući najmanji radijus okretanja u klasi, što je idealno za kretanje po gradskim ulicama i parkiranje na skučenim mjestima.

Toyota Yaris  Hrvatska

Nova platforma je dizajnerima dala i slobodu da stvore privlačan i dojmljiv dizajn i naglase Toyotin individualni dizajnerski identitet u odnosu na njezine tržišne konkurente. Učinak sabijenih proporcija je naglašen snažnim linijama uzduž boka automobila koje odaju dojam kretanja prema naprijed. Mišićavi prednji i stražnji blatobrani pojačavaju ukupni dojam napetosti te, zajedno s profiliranim vratima, izražavaju dojam okretnosti i karakter „spreman za pokret“.

Čeoni izgled je usmjeren prema velikoj masci hladnjaka i središnjem Toyotinom znaku. Dizajneri su pojačali dinamičan izgled povlačenjem prednjeg stupa prema natrag (što ujedno poboljšava vozačevu preglednost prema naprijed) te povećanjem dužine poklopca motora. Novi sklopovi svjetala se odlikuju tehnologijom LED te uključuju pokazivače smjera koji se izmjenjuju s dnevnim svjetlima. Glavna svjetla se pružaju prema prednjim kotačima i tako daju snažan pečat, istovremeno vizualno smanjujući dužinu prednjeg prevjesa.

Sve zaokružuje atraktivna ponuda naplataka, koji mogu biti promjera 15“, 16“ ili 17“, ovisno o pogonskom sklopu i razini opreme…

Yaris je i službeno dostupan u domaćim salonima.

foto: Toyota Hrvatska (Mario Poje)