Semafor budućnosti, LED diode prate signalizaciju po cijeloj dužini stupova

Mumbai semafor

Ova zbilja efektna signalizacija do sada je viđena u Albaniji, a najnoviji primjer stiže iz Indije, točnije Mumbaija…

Indija je po mnogo čemu posebna zemlja. Prije svega kulturološki, ali sad uvodi jednu novost u prometu, koja bi mogla postati normalna stvar jednog dana i u drugim gradovima svijeta. Pilot projekt pokrenut u Mumbaiju predstavio je efektne semafore. Svojom formom ne razlikuju se po ničemu, od semafora kakvih znamo. No, njihova svjetlosna signalizacija puno je efektnija od klasičnih.

Ova zanimljiva alternativa donosi LED svjetla smještena na samom stupu koji svijetli u istoj boji kao i svjetlo na samom semaforu. Pri tome se naglašava još bolja vidljivost signalizacije, ali i upozorava tamošnje vozače na savjesnu vožnju.

Mumbai semafor

Ako se zateknete u Mumbaiju, ovaj semafor vidjet ćete na križanju Worli Sea Face, a prije svega je tu kako bi skrenuo pozornost vozačima motocikala, prilikom lošiji vremenski uvjeta. Ideja je pokriti sva važnija križanja u gradu s ovakvom vrstom signalizacije.

Inače, zanimljiv podatak donose kolege iz Revije HAK. U Indiji se na prometnicama kreće nešto manje od 3% svih vozila u svijetu, ali Indija istovremeno sudjeluje s čak 12% smrtnih prometnih slučajeva u svijetu. Primjera radi, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) izašla je s podatkom, u kojem procjenjuje da je u 2018. godini u Indiji bilo gotovo 300.000 smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama. Nadamo se da će ovakve novosti u poboljšanju prometne infrastrukture, smanjiti te brojke.

foto: YouTube (screenshot)