Kako stati na kraj rupama na kolniku, samo u Zagrebu potrošeno preko 1500 tona asfalta na njihovo saniranje

Rupe i oštećenja na cesti
21936120 - pot hole avoidance concept

Kraj zimskog i početak proljetnog perioda pokazao se najgorim po asfaltne površine, jer dolazi do njihovog pucanja…

Ako ne volite hladnoću i snijeg, niste jedini. Domaći cestari, upravo zbog zimskog perioda imaju najviše posla. Rupe na cesti tada se počnu pojavljivati kao gljive poslije kiše.

Rupe i oštećenja na cesti

Problem možda na prvu ne djeluje velik, ali s vremenom ovaj proces počinje ostavljati značajne posljedice.

Dakle, imamo jedan školski primjer efekta promjene agregatnog stanja. S trošenjem asfalta javljaju se male pukotine. U zimskim mjesecima sve je puno vlage, te ulazi voda, koja se probija kroz površinski sloj asfalta. Zamrzavanjem led se širi i ispod asfalta stvaraju se zračni jastuci. Na tim mjestima asfalt lagano nabubri. Kada u toj priči dodamo, prolazak tisuća vozila nad spornim mjestom, malo po malo dolazi do pucanja. Jednostavna je to jednadžba, kako dobiti oštećen kolnik (rupe) i veliki problem za vozače.

Rupe i oštećenja na cesti

I nemojte misliti kako je to samo kod nas izraženo, cestari širom svijeta imaju velike probleme upravo s ovom pojavom.

Kako pišu kolege iz Revija HAK, dobili su informaciju od Zagrebačkih cesta koje govore da je ta tvrtka samo u 2018. potrošila 1581 tonu asfalta na krpanje udarnih rupa na području Zagrebačke županije. U ovu astronomski veliku brojku ubraja se i saniranje oko šahtova, slivnika, krpanje ulegnuća i slično.

rupa felga
Aluminijski naplatci načešće izvuku najdeblji kraj u bliskom susretu, a ni guma ništa bolje ne prolazi kada dođe do takve situacije…

Iskustva i analiza najvećeg broja intervencija potvrđuju kako zagrebačke ceste u 80 % slučajeva najviše posla imaju s prelaska zime u proljeće, kad dolazi do pucanja asfalta.