Renault Clio, Captur i Megane od sada kao E-Tech električari u Hrvatskoj

Renault E Tech  Prezentacija

Prema strogim uputama stožera, Renault je u Zagrebu predstavio svoja tri vrlo važna aduta u narednim godinama. Clio kao hibrid, te Captur i Megane kao plug-in hibride…

Renault se još jednom potvrdio kao lider. Marka koja u brojnim segmentima igra važnu ulogu, sada još dodatno pojačava svoj nastup. Električni program vozila francuske marke do sada su činili novi Zoe, Twingo Z.E i Kangoo Z.E. Naravno, a ne smijemo zaboravit Twizy.

Renault se tako u ovim teškim i čudnim vremenima potrudio održati prezentaciju međunarodnog karaktera. U fokusu su bili Clio, Mégane i Captur s E-Tech potpisom u imenu.

Renault E Tech Megane Clio Captur

Ako ćemo baš biti precizni, imali smo prilike voziti izvedbe – Renault Clio E-Tech Hybrud 140 (140 KS, hibridna verzija), Mégane E-Tech (160 KS, plug-in hibrid) i Captur E-TECH Plug-in Edition 160 (160 KS, plug-in hibrid).

Ovim smo samo još jednom dobili potvrdu u kojem smjeru ide autoindustrija.

Renault E Tech  Prezentacija Clio
Renault Clio E-Tech hybrid

Ako su hibridi Toyotina specijalnost, Renault može reći kako su električni modeli njihova (Zoe op.a). Nakon što smo odradili prvu vožnju s novom hibridnom i plug-in hibridnom postavom, te riječi su dobile dodatno na težini. Iskustvo Francuza koje su gradili uz Zoe, ali i Nissan Leaf kroz sve ove godine sada je i više nego vidljivo. Kada tome pridodamo znanje usvojeno kroz Formulu 1, priča dobiva vrhunsku pozadinu.

Clio se na prvu tek u jednom ‘detalju’ razlikuje u pogledu ispod habue motora…

Renault nudi dvije vrste hibridnih motora: E-Tech hibrid i E-TECH Plug-in hibrid.

Prvi, ovaj samostalni hibrid vozi u pratnji 1.6 litrenog četverocilindričnog benzinca. Tu su i dva električna motora – glavni i visokonaponski elektropokretačem-generatorom (High-voltage Starter Generator) – i inovativnom konstrukcijom mjenjača bez spojke s više načina rada. Revolucionaran način povezivanja električnih motora s mjenjačem osigurava uglađenu promjenu stupnjeva prijenosa. Ova arhitektura, osmišljena s ciljem smanjenja potrošnje goriva, rezultat je Renaultova bogatog iskustva u Formuli 1. Ugradnja nove hibridne tehnologije olakšana je zahvaljujući novim modularnim platformama CMF-B i CMF-C/D, prilagođenima za integraciju električnih komponenti, i dosad najkompaktnijem sustavu E-TECH koji omogućuje jednostavnu ugradnju u svestrani gradski automobil kao što je Clio.

U odnosu na klasične hibridne pogone u kojima je motor s unutarnjim izgaranjem kombiniran s elektromotorom, hibridni motori E-TECH nude više načina rada te jamče:

– Automatsko pokretanje u električnom načinu rada.
– Užitak u svim uvjetima vožnje zahvaljujući većem dometu u električnom načinu rada i snažnijim performansama, čak i prilikom ubrzanja.
– Iznimnu energetsku učinkovitost za koju su zaslužni inovativni mjenjač s više načina rada, učinkovito prikupljanje energije kočenja i veliki kapacitet baterije. Sve to odraz je stručnosti stečene u Formuli 1 i razvoju električnih vozila.

Zahvaljujući tome, posve električni način rada Clija E-TECH pokriva 80 % gradske vožnje te smanjuje potrošnju za 40 % u odnosu na motore s unutarnjim izgaranjem u istom ciklusu vožnje.

Renault E Tech  Prezentacija  Caotur

Novi Captur E-TECH Plug-in i novi Mégane E-TECH Plug-in ostvaruju domet od 50 km u mješovitoj vožnji (WLTP) uz maksimalnu brzinu do 135 km/h i domet od 65 km u gradskoj vožnji (prema podacima ispitnog postupka WLTP za gradsku vožnju).

Renault E Tech Megane Clio Captur

Kapacitet litij-ionske baterije ovisi o vrsti hibridnog motora:

Clio E-TECH opremljen je baterijom kapaciteta 1,2 kWh (230 V) koja znatno smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2 te omogućuje do 80 % gradske vožnje u posve električnom načinu rada.

Captur E-TECH Plug-in i novi Mégane E-TECH Plug-in opremljeni su baterijom kapaciteta 9,8 kWh (400 V) s električnim dometom od 65 km u gradskoj vožnji (WLTP).

Grupa Renault nastoji ponuditi rješenja za održivu mobilnost, sada i u budućnosti. Predstavljanjem najnovijih hibridnih motora, Renault je korak bliže svojem cilju. Grupa Renault do 2022. planira predstaviti osam posve električnih modela i 12 elektrificiranih modela (hibridnih i plug-in hibridnih vozila).

Cijene ovih ‘zelenih’ modela također su jedan od aduta francuske marke. Clio od 152.400 kuna, Captur od 227.400 i Megane od 241.000 kuna. Kada pridodamo poticaje, trgovci bi mogli imati pune ruke posla…