Presedan u Hrvatskoj, dosuđena zatvorska kazna za vraćanje kilometraže!

Audi A
rhdr

Za sve one, koji imaju ‘fetiš’ vraćanja kilometraže, stiže zabrinjavajuća vijest….

Uskoro više neće biti prevelikog kockanja s kupnjom rabljenog automobila. Prve drakonske kazne su dosuđene i nakon ovoga sigurno nikome neće biti do šale.

Naime, kako piše revija HAK, iz Virovitice stiže vijest koja će zasigurno šokirati one koji borave u sivoj zoni.

Tko zna što ste u stvari kupili, što se krije ispod pomno uglačanog lima. Treba paziti na sto detalja, a detalj koji je ključan je kilometraža! Koliko je automobil u stvari prešao! Opće je poznato da nema tog sustava koji se ne može zaobići. Postoje majstori i meštri razni za štelanje, odnosno pomno namještanje kilometraže! Oni naivni će nabaciti informaciju kako se kilometraža od 2006. redovito za svako vozilo zapisuje na tehničkom pregledu. Otiđete u stanicu za tehnički pregled, platite nevelik novac za izdavanje potvrde o prijeđenoj kilometraži i eto! Ali daleko je to od garancije kako možete biti sigurni. Pravi ‘igrači’ prije svakog tehničkog podesiti će kilometražu, pa vi vjerujte potvrdi. Drugi se kunu u servisne podatke tj. podatke iz servisne knjižice…

Za one koji se bave vraćanjem kilometraže imamo lošu vijest, a za sve ostale – odličnu! Riječ je o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora! Ako mislite da je to tek mrtvo slovo na papiru i da pouzdano znate da se za prepravljanje kilometraže nikom ništa dogodilo nije u velikoj ste zabludi. Sudovi u Republici Hrvatskoj doista izriču kazne zatvora za tu protuzakonitu i kažnjivu rabotu!

Instrument tabla vracanje kilometara
foto: DriveTeam.hr arhiva

Općinski sud u Virovitici u predmetu K-230/2019 donio je 16. siječnja 2020. presudu kojom se osobi koja se zaigrala pri prodaji vozila, odredila jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine te mu je izrečena uvjetna osuda na način da je određeno kako se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ako za vrijeme od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Osoba osuđena u konkretnom predmetu preradila je malo punomoć, koja joj je izvorno bila dana samo za upravljanje automobilom u zemlji i inozemstvu te odjavu osobnog automobila tako da je zaokružila i mogućnost prodaje. Onda se osoba uhvatila kilometraže. Nadalje, neistinito je oglasila prodaju vozila s određenim brojem prijeđenih kilometara iako je znala da je automobil prešao daleko više. Kupac je platio kupoprodajnu cijenu, nekoliko dana nakon kupnje došlo je do skupog kvara i klupko se krenulo razmotavati. Utvrđeno je u gore navedenom predmetu postojanje kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ/11 (za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina) kao i postojanje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3 KZ/11.

Zakon se i službeno počeo primjenjivati, u prijevodu, ako ste do sada bili s prstima u pekmezu, nemojte više ni pokušavati…

Izvor: revija HAK.hr