PREMIJERA: Dacia Sandero prošla kroz velike promjene, lako bi mogla postati i vaš izbor

Dacia Sandero Stepway  scaled

Dacia Sandero treće generacije uz bogatu opremu i dobre motore na tragu je da postane veliki hit u klasi…

Za Daciu Sandero možemo gotovo pa sigurno reći da će biti pravi hit niže klase. Novi, sofisticirani dizajn treće generacije modela Sandero oslanja se na novu CMF-B platformu s koje stižu modeli kao što su Clio i Captur, a upravo tu leži ključ svega. Što se dimenzija tiče, dužinom povećanom na 408 (+2) cm i širinom od 175 (+2) cm te prtljažnikom od 330 (+10) litara zakoračiti u kompaktnu klasu, što će mu svakako biti i dodatni adut.

Dacia Sandero Stepway

Najinteresantniji su ponovno paketi opreme, pa će kupce ovog modela veseliti činjenica kako Sandero sada stiže serijski sa LED prednjim svjetlima te novim Dacijinim LED svjetlosnim potpisom u obliku slova Y, pružajući posve novom Sanderu novi identitet. Već spomenuta LED svjetla povećavaju vidljivost noću, za 37% u pogledu povećanja duljine snopa i 9% širine snopa.  Novi oblik vrata i vanjskih retrovizora poboljšava aerodinamiku automobila, a istovremeno smanjuje buku zraka za sve putnike.

Sandero  Dacia

U unutrašnjosti pažnju plijeni redizajnirana kontrolna ploča zajedno s novim dizajnom otvora za klimatizacije. Sandero u običnoj i Stepway imaju tri stražnja sjedala u koja se mogu smjestiti tri odrasle osobe, dok dijeljena preklopna stražnja klupa 1 / 3-2 / 3 (ovisno o verziji) donosi daljnju praktičnost. Prtljažnik Sandera ima izdašnih 330 litara te ima ravni pod s podesivom visinom i dva položaja. Također, tu je i rafiniraniji interijer u odnosu na prethodnika, a novost je i automatski klima uređaj te senzor za kišu i svjetlo, a zanimljivo je kako je Dacia odlučila nove modele opremiti sa električnom parkirnom kočnicom u skupljim inačicama.

Stepway  Dacia  EMBARGO  h

Tu je i novi Media Nav infotainment sustav koji sadrži 8,0-inčni zaslon osjetljiv na dodir smješten na vrhu armaturne ploče s četiri zvučnika u cijelom vozilu. Zaslon je blago nagnut prema vozaču radi bolje vidljivosti i ergonomije. Dizajn je elegantan, a intuitivno sučelje jednostavno za upotrebu kompatibilno je s Bluetoothom i Android Auto te Apple CarPlay.

Što se motorizacije tiče, Dacia će dolaziti samo s benzinskim motorima. Tako će ponudu činiti trocilindarski 1.0 SCe atmosferski motor sa 65 KS, zatim 1.0 TCe sa 100 KS kojeg je moguće kupiti i sa novim, automatskim CVT mjenjačem, ali i s tvornički ugrađenim plinom. Potonju smo motorizaciju nedavno imali prilike isprobati na SUV modelu Duster. Kruna ponude je 1.3 TCe četverocilindraš razvijen u suradnji s Daimlerom, a razvija 115 KS te stiže s ručnim šesterostupanjskim mjenjačem.

Plateforme CMF B Roues BJI EMBARGO  h

Sigurnosne opreme također ne nedostaje, pa će Sandero ovog puta, sigurni smo, dobiti maksimalnih 5 zvjezdica EuroNCAP testiranja. Serijski sada raspolaže sa Emergency brake assist sustavom za kočenje u nuždi, a moguće će biti doplatiti i senzor mrtvog kuta te asistent za pomoć pri parkiranju.

Za ovim će automobilom u slijedećih nekoliko mjeseci zanimanje itekako rasti, a cijene i detaljniji popis opreme stižu uskoro…