Mercedes-Benz Unimog Ruthmann – najfascinantnija vučna služba na svijetu

Unimog hauler driveteam

Radni stroj koji je kroz svoju povijest dobivao primjenu u gotovo svakom gospodarskom sektoru, sad nas je iznenadio u izdanju – vučne službe…

Ovaj Mercedes-Benz Unimog iz 1966. vjerojatno je najneobičnije prijevozno sredstvo koji je dovozio trkaće automobile do staze. Uz jedinstveni stražnji hidraulični sustav koji širi oba stražnja kotača, kako bi spremno prihvatio vozilo za prijevoz.

Unimog hauler driveteam
foto: Bonhams / Silodrome

Ispod stražnjeg ležišta nalazi se nosač u obliku slova H koji se spušta, kako bi lagano podigli stražnji kotači od tla, te se potom šire prema van, a upravo taj H-nosač spušta stražnji dio navoza prema tlu.

To je teško objasniti i predočiti si u glavi, pa je možda najbolje pogledati stari YouTube video, koji prikazuje rad mehanizma.

Ako se pitate, kako onda funkcionira pogonski sustav na stražnjim kotačima, nema nikakve tajne. Ovo je jedan od rijetkih Unimog kamiona samo s pogonom na prednje kotače. Sve, uključujući ispušni sustav, sprovedeno je uz kabinu, a sve kako bi se napravilo mjesta za neobičnu platformu za nošenje tereta i popratnu hidrauliku.

Unimog hauler driveteam
foto: Bonhams / Silodrome

Iako je Silodrome ekipa temeljito odradila ovu priču, nisu uspjeli saznati koliko je ovakvih Unimoga napravljeno. No, nema sumnje kako se radi o vrlo rijetkom vozilu.

Unimog je prvotno razvijen kao poljoprivredno vozilo u godinama nakon Drugog svjetskog rata, njegova forma idealno se uklapala za rad na polju.

Iznimne sposobnosti Unimoga na terenu nisu prošle nezamijećeno, stoga je brzo osvojio srca poljoprivrednika, ali i vojnika, šumarskih, vatrogasnih i brojnih  drugi službi.

Unimog hauler driveteam
foto: Bonhams / Silodrome

Unimog koji u ovoj priči glavna zvijezda je model 406, koji je prvi put predstavljen 1963., uz model dugačkog međuosovinskog rastojanja 416. Ovaj Ruthmann Unimog mogao je prevesti teret, odnosno vozilo teško najviše 4,5 tone.

Opremljen je 5,7-litarskim, 6-cilindričnim dizelskim sklopom od 80 KS pri 2.000 o/min. Snaga se šalje na prednje kotače (u standardnom, normalnom Unimogu to bi bila sva četiri kotača), putem 4-stupanjskog prijenosa potpomognut reduktorom (brze i spore).

Unimog hauler driveteam
foto: Bonhams / Silodrome

Za razliku od mnogih Unimogova, ova vučna služba ima poznatu povijest. Nakon što je prvobitno izgrađen, završio je u Belgiji, a zatim je otišao u SAD 2001., prije nego što je završio kod jednog kolekcionara 2008.

Njegova povijest poznata je između ostalog i zbog popis svega rađenoga kroz sve te godine, ta poduža lista u konačnici otkriva kako je uloženo više od 50.000 dolara u obnovu modela. Sve je to zasluga gospodina Gerhard Schnuerera iz Californije, koji ga je sve te godine brižno pazio.

Unimog hauler driveteam

Ako ste se pitali, kolika je cijena ovome, zbilja nevjerojatnom Unimogu, ona je od jučer i službeno poznata nakon održane aukcije.

Nepoznati kupac je tijekom aukcijske večeri održane od strane Bonhams kuće, ‘odvezao’ Unimoga s ponudom od 42.560 dolara. Ako nas pitate, iznenađujuće je to mala cijena s obzirom na njegovu rijetkost i popularnost Unimoga kao vozila.

Unimog hauler driveteam

 

Unimog hauler driveteam

Izvor: Silodrome (Ben Branch)