Renault Megane E-Tech, potpuno nova generacija francuskog kompakta samo na struju, doseg od 470 km!

Renault Megane E Tech

Francuzi su za IAA pripremili novi Mégane E-TECH Electric…

I te su se glasine pokazale točnima. Zahvaljujući novoj CMF-EV platformi, Mégane E-TECH Electric svojim izravnim, ali preciznim upravljanjem nudi veliku prostranost u interijeru i dinamiku na cesti.

Slično kao i pametni telefon, potpuno novi Mégane E-TECH Electric besprijekorno se stapa s digitalnim ekosustavom svojih korisnika. To je vozilo visoke tehnologije koje je uvijek spremno za posluživanje, zahvaljujući novom OpenR zaslonu i novom multimedijskom sustavu OpenR Link, razvijenom s Googleom i na temelju Android operativnog sustava, s ugrađenim Google pomoćnikom, Google kartama i Google Playom za korisno, personalizirano i besprijekornim iskustvom vožnje.

Renault Megane E Tech

Baš kao i marka, dizajn Renaulta mijenja se i postaje sve više ‘naklonjena tehnologiji’. Zadržavajući sve senzualne značajke koje stoje iza nedavnog uspjeha automobila, on također uključuje još neke tehnološke elemente (stražnja mikro-optička LED svjetla, OpenR zaslon), ali i hi-fi tehnologije dizajna (otvori za ventilaciju, lasersko graviranje na ukrasima za zaštitu donjih vrata).

S produženim međuosovinskim razmakom (2,70 m za ukupnu duljinu od 4,21 m) i smanjenim prevjesom koje nudi nova modularna platforma CMF-EV, potpuno novi Mégane E-TECH Electric prikazuje neviđene razmjere koji su dizajnerima dali priliku da osmisle snažan grotlo s svladanim otiskom. Baterija je tanja nego ikad (samo 110 mm!) Što znači da bi dizajneri mogli poboljšati vanjske proporcije, a istovremeno povećati unutarnju prostranost automobila i smanjiti težište za zabavniji i uzbudljiviji doživljaj vožnje.

Naposljetku, potpuno novi Mégane E-TECH Electric kombinira kompaktni dizajn s ograničenom visinom (1,50 m), a ipak se znatan prostor u unutrašnjosti još uvijek jasno osjeća izvan vozila.

Renault Megane E Tech

Elementi dizajna i specifične značajke daju osjećaj robusnosti: veliki 20-inčni kotači, zaštitne trake na donjoj strani i lukovi kotača, visoki pojas. Linija pada krova, široke gusjenice i ručke na vratima (kao standard) više se doimaju kao kupe. Sadržana visina, prostranost i obujam prtljažnika podsjećaju na tradicionalne hatchback modele.

Pogon na potpuno novom Mégane E-TECH Electric potpuno je nov. Razvijen unutar alijanse, koriste ga različiti partneri s malo ili bez ikakvih izmjena. Proizvedeno na dva različita mjesta: u Japanu za Nissan; i u tvornici Cléon u Francuskoj za Renault.

Zahvaljujući optimiziranom dizajnu, motor je kompaktan i teži samo 145 kg (sa spojkom), što je 10% manje od motora koji se trenutno koristi na modelu ZOE, unatoč izrazitom povećanju snage i okretnog momenta. Svaki potpuno novi Mégane E-TECH Electric bit će opremljen jednim od sljedećih pogonski sklopova – 96 kW (130 KS) i 250 Nm i snažnijim 160 kW (218 KS).

Nudi sve radosti vožnje električnim automobilom, osobito trenutno ubrzanje, koje je jednako dinamično koliko i glatko (bez trzanja). Potpuno novi Mégane E-TECH Electric od 0 do 100 km/h vozi za samo 7,4 sekunde.

Novi Mégane E-TECH Electric dolazi s izborom dva kapaciteta baterije: 40 kWh za domet od 300 km (ciklus WLTP) i 60 kWh za domet do 470 km (ciklus WLTP, ovisno o svakoj verziji).

Renault Megane E Tech

Baterija od 40 kWh izrađena je od 8 modula od po 24 ćelije, raspoređenih u jednom sloju. Baterija od 60 kWh sastoji se od 12 modula od po 24 ćelije, raspoređenih u dva sloja. U oba slučaja dimenzije baterije ostaju nepromijenjene, uključujući rekordno malu debljinu od 110 mm. Dolaze s osmogodišnjom garancijom. U tom će se intervalu besplatno zamijeniti ako se pogoršaju na manje od 70% nominalnog kapaciteta.

Cilj potpuno novog Mégane E-TECH Electric je ponuditi kupcima uravnotežene i optimizirane performanse, po razumnoj cijeni.

S ovim tehnologijama putovanje između Pariza i Lyona, Pariza i La Rochellea, Hannovera i Kopenhagena ili Münchena i Venecije zahtijeva samo jedno kratko punjenje od 30 minuta, s optimiziranom potrošnjom od samo 12,8 kWh/100 km.

Novi Megane očekuje se na tržištima širom Europe već tijekom 2022.

Foto: Renault