Peugeot 508 Sport Engineered novi je, najsnažniji lav u ponudi, 360 KS uz minimalna zagađivanja!

Peugeot  Engineered

Peugeot je upravo predstavio 508 Peugeot Sport Engineered, najsnažniji serijski Peugeot do sada…

Peugeot na najučinkovitijim vozilima marke, Peugeot 508 limuzina i SW, je upravo predstavio prvi dio priče o odjelu Peugeot Sport Engineered. Francuski je proizvođač osmislio novu vrstu performansi koje čuvaju okoliš i omogućuju spajanje sportskog izgleda i tehnologije u novoj izvedbi Neo-Performance. Potpis koji čine tri nove linije Kryptonite istovremeno ukazuje na novi identitet odjela Peugeot Sport i podsjeća na svjetlosni potpis serijskih modela, a nadahnuće crpi i iz nasljeđa marke sa stražnjim svjetlima modela Peugeot 504 Coupé.

PEUGEOT PERFO RC

Vozilo 508 Peugeot Sport Engineered pruža pravo izobilje tehnologije i oslanja se na stručnost inženjera odjela Peugeot Sport. Ti su se inženjeri uvelike dokazali na međunarodnim natjecanjima kao što je WRC (World Rally Championship), DAKAR, Pikes Peak ili WEC (World Endurance Championship). No, također su se dokazali i  razvojem konceptnih vozila 208 FE 2013. (46 g CO2/km – od 0 do 100 km/h u 8,2 s) i 308 R HYbrid 2015. (500 KS – okretni moment od 720 Nm – od 0 do 100 km/h u 4,0 s).

PEUGEOT PERFO STYP

Usporedo s lansiranjem te linije, Peugeot najavljuje povratak u Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti (WEC) u vrhunskoj klasi LMH (Le Mans Hypercar) od 2022. Novi 508 Peugeot Sport Engineered iznimno je snažno serijsko vozilo kakvo Peugeot još nije izradio. Pogonski sklop se sastoji od turbobenzinskog motora uparenog s dva elektromotora, a raspolaže sa 360 KS i okretnim momentom od 520 Nm. Do stotke juri za 5,2 sekunde, a impresivna su i međuubrzanja; od 80 do 120 km/h u 3 s. Najveća brzina iznosi elektronski ograničenih 250 km/h.

Tri načina rada ovjesa (Confort, Hybrid i Sport), ali i spuštena karoserija jamče dobro držanje na cesti dok su tragovi prednjih kotača prošireni za 24 mm, a stražnjih kotača za 12 mm. Prednji diskovi broje 380 mm, a tu su i četveroklipna kočiona kliješta.

PEUGEOT PERFO STYP

Komandom na već dobro poznatoj središnjoj konzoli modernojg kokpita izravno se bira između pet načina vožnje: Electric: za 100 % električni pogon u potpunoj tišini s dometom od 42 km prema protokolu WLTP, što omogućuje pristup gradskim zelenim zonama i oštra ubrzanja zahvaljujući trenutnom odzivu električnih motora od 0 km/h do 140 km/h.
Confort: način Hybrid s mekanim ovjesima za iznimno udobnu vožnju, Hybrid: način koji automatski odabire između rada motora s unutarnjim izgaranjem i električnog motora ovisno o uvjetima u vožnji kako bi se postigla optimirana potrošnja.

PEUGEOT SWPERFO RC

Tu je i Sport: najveća snaga od 360 KS za izniman užitak u vožnji! Taj način utječe na upravljanje, amortizaciju, mapiranje papučice gasa i zvuk motora. Motor s unutarnjim izgaranjem osigurava punjenje baterije kako bi uvijek bila dostupna najveća snaga te 4WD: najveća vučna sila u situacijama u kojima je prianjanje slabo.

Što se tiče hibridnog pogona, na vozilu 508 Peugeot Sport Engineered zajedno su radili stručnjaci marke Peugeot i odjela Peugeot Sport koji su pridonijeli svojim iskustvom s hibridnim pogonom u svijetu sportskih natjecanja. Mogući su različiti načini punjenja koji se prilagođavaju svakodnevnim situacijama: manje od 7 sati preko standardne kućne utičnice, 4 sata preko snažnije utičnice jakosti 16 A,  manje od 2 sata preko punionice Wall Box jakosti 32 A. Ovaj PHEV zadržao je prostranu kabinu i prtljažnik (iznad podnice)kao i verzije koje pogoni motor s unutarnjim izgaranjem zahvaljujući pametnoj ugradnji električnih motora i baterije.

PEUGEOT SWPERFO RC

Novi 508 Peugeot Sport Engineered dostupan je u tri boje karoserije: posebna siva boja Sélénium, crna boja Perla Nera i crna boja Nacré. Svi natpisi vozila 508 Peugeot Sport Engineered crne su boje kako bi se naglasio prirodni sportski izgled modela Peugeot 508. 508 Peugeot Sport Engineered proizvodit će se u Mulhousu u Francuskoj, a detalji poput cijene stižu uskoro.