Ovo je novi Volkswagen Golf R, najsnažniji kompaktni model iz Wolfsburga

volkswagen golf r exterior

Volkswagen Golf R upravo je predstavljen, a uz 2.0 TSI motor sa 320 KS nudi mnogo toga…

Volkswagen je ove godine predstavio četiri inačice svog uspješnog modela Golf. Nakon standardnog, GTI, GTD i GTE varijante, na red je stigla i najsnažnija, R inačica. Pred nama je najsnažniji Golf ikad napravljen.

Zahvaljujući 2.0 TSI turbobenzinskom motoru (EA888), novi Golf R razvija 320 KS i 420 Nm, što mu omogućuje vrijeme do ‘stotke’ za 4,7 sekundi i najveću brzinu od elektronski ograničenih 250 km/h. Kupci mogu birati između ručnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa ili opcijskog sedmerostupanjskog DSG automatika.

volkswagen golf r exterior

Očekivano, Golf R dolazi standardno s pogonom na sve kotače (4Motion) – no ova je postavka malo drugačija nego u prethodnim generacijama. VW je postavio novi stražnji diferencijal koji varijabilno raspoređuje snagu između osovina, s mogućnošću odašiljanja do 100 posto okretnog momenta na vanjski kotač pomoću posebne funkcije “Drift Mode”. Novi Drift Mode jedan je od dva posebna načina vožnje koji se mogu konfigurirati u Race modu i koji se pridružuje standardnim opcijama pogona poput Sport, Comfort i Individual.

o

Za potpuni doživljaj vožnje pobrinut će se opcijski Akrapovič ispušni sustav koji je 7 kilograma lakši, a daje novu dimenziju zvuku za Golf R. Naravno, R-Performance paket će svojim kupcima ponuditi i ‘otključavanje’ maksimalne brzine na 270 km/h.

volkswagen golf r interior

Interijer je identičan kao i u standardnom Golfu, uz poneke R oznake. Doduše, najviše do izražaja dolazi veliki zaslon osjetljiv na dodir (10 inča), ali i standardni Volkswagen Digital Cockpit te novi sportski kožni volan. Također, tu su i nova sjedala sa R oznakama kako ne bi bilo zabune o kojem je modelu riječ.

Novi Volkswagen Golf R u prodaju stiže početkom slijedeće godine.

foto: Volkswagen