Nova Toyota Prius je predstavljena, 5. generacija u Europi samo kao plug-in hibrid

toyota prius plug in hybrid

Toyota slavi veliku premijeru, upravo je predstavljen novi Prius, novo je to poglavlje u priči o inženjerskim inovacijama i privlačnom dizajnu…

Prius je ostavio trajan utjecaj na Toyotu i svijet od svog lansiranja 1997., etablirajući se kao autentična automobilska ikona naglašavajući elektrifikaciju i neustrašivo postavljajući buduće trendove. Nova generacija, koja će u Europi biti dostupna isključivo kao Plug-in Hybrid, poduzima sljedeći korak na tom putu.

Toyota je predana ugljičnoj neutralnosti, a hibridna tehnologija koju je izvorno uveo Prius i dalje značajno pridonosi prijelazu na nultu emisiju. Novi Plug-in Prius jača Toyotinu multi-tehnološku liniju, koja također uključuje električna baterijska rješenja (BEV) i električna goriva ćelija (FCEV), pružajući povećanu učinkovitost i pristupačno smanjenje ugljika.

Nova Toyota Prius je predstavljena, 5. generacija u Europi samo kao plug-in hibrid 26

Kao tragač za novim tehnologijama, Prius je uvijek inspirirao budućnost drugih modela, a nova generacija nastavlja taj pionirski duh. Predstavlja Toyotinu novu generaciju Plug-in Hybrid sustava, sveobuhvatnu evoluciju s poboljšanom snagom putem povećane baterije velikog kapaciteta.

Snažniji motor-generator i dvolitreni motor angažiraju vozačeva osjetila s kombiniranih 223 KS (164kW) za snažno i osjetljivo ubrzanje. U međuvremenu, revidirana karoserija je aerodinamički oblikovana kako bi se optimizirao protok zraka i postigla izvrsna učinkovitost goriva, upravljivost i stabilnost.

Prepoznatljiv stil po kojem je Prius postao slavan podignut je na novu, dinamičniju razinu siluetom nalik kupeu, nadahnjujući snažnu emocionalnu reakciju. Izgrađen je na drugoj generaciji GA-C platforme Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA), koja smanjuje težinu i povećava krutost. Niže težište postiže se optimizacijom smještaja baterije i spremnika goriva, što omogućuje zadivljujuće iskustvo vožnje i spokojnu vožnju.

Prostrana kabina spaja zabavu u vožnji i uzbuđenje, koristeći novi Priusov okvir “Arhitekture otoka” za čistu i prostranu unutrašnjost. Položaj sjedenja je niži, stvarajući sportski dojam, dok su zasloni i kontrole postavljeni za optimalnu upotrebljivost.

Nova Toyota Prius je predstavljena, 5. generacija u Europi samo kao plug-in hibrid 27

Kultni klinasti oblik, original Priusa od druge generacije, evoluirao je, prihvaćajući elegantne moderne linije. Glatka, uglađena silueta stvorena je smanjenjem ukupne visine za 50 mm, pomicanjem vrha krova unatrag i usvajanjem guma većeg promjera, do 19 cola.

Prepoznatljiv oblik pojačan je 50 mm dužim međuosovinskim razmakom u usporedbi s prethodnom generacijom. Istovremeno, ukupna duljina je smanjena za 46 mm.

22 mm širi od svog prethodnika, Priusov stav je dinamičan, a na njegovom prednjem dijelu motiv glave čekića elegantno integrira svjetla koja naglašavaju prepoznatljivu formu. Pogled straga naglašen je trodimenzionalnim linearnim svjetlosnim elementom koji naglašava progresivan dizajn i usmjerava pozornost na podebljani Prius logo.

Hibridni sustav nove generacije postiže sveobuhvatnu evoluciju iskustva vožnje na plug-in Priusu, pružajući više snage i veću učinkovitost. TNGA 2.0l motor proizvodi 148 KS i kombinira se s novim prednjim motorom mjenjača-diferencijala od 160 KS (120kW) za ukupnu snagu sustava od 223 KS (164kW). U usporedbi s trenutnom generacijom od 122 KS (90kW) u Plug-in Hybrid konfiguraciji, povećana snaga osigurava snažno i osjetljivo ubrzanje.

S ciljem omogućavanja većine svakodnevnih vožnji u EV načinu rada, EV domet je poboljšan i više od 50 % duži od trenutne generacije. I to zahvaljujući novoj litij-ionskoj bateriji od 13,6 kWh. Ćelije veće gustoće energije omogućuju optimizirano pakiranje, a baterija je stoga dovoljno kompaktna da se ugradi ispod stražnjeg sjedala.

U potrazi za maksimalnom učinkovitošću, čista energija se također može proizvesti putem solarnih ćelija na krovu.

Nova Toyota Prius je predstavljena, 5. generacija u Europi samo kao plug-in hibrid 28

Bilo da se uzme u obzir njegova neočekivana vozna izvedba, njegova poboljšana učinkovitost ili njegov elegantan, dinamičan dizajn iznutra i izvana, nova generacija će nastaviti inovativnu tradiciju započetu prije 25 godina. Ovo novo poglavlje u jedinstvenoj priči o Priusu započet će, postavljajući nove reference u smislu tehnologije, učinkovitosti i bezbrižnosti, kada peta generacija Plug-in Priusa bude predstavljena Europi u proljeće 2023. godine.

Foto: Toyota