Nova Škoda Superb krenula s proizvodnjom, više se ne proizvodi u Češkoj!

Nova Škoda Superb krenula s proizvodnjom, više se ne proizvodi u Češkoj! 25
Foto: Škoda

Nakon svjetske premijere u Pragu, Škoda je započela proizvodnju četvrte generacije modela Superb, u tvornici marke Volkswagen u Bratislavi.

Vjerojatno se pitate, Škoda i Slovačka? Nešto smo pobrkali, nismo. Ovo strateško preseljenje vodećeg modela ICE iz Kvasinya otvara proizvodne kapacitete u spomenutom pogonu, koji će se koristiti za izgradnju dodatnih jedinica modela Octavia. Superb je perjanica u Škoda ponudi modela od kada je prva moderna generacija predstavljena 2001. godine.

“Lansiranje nove generacije modela uvijek je vrlo poseban trenutak za cijeli tim. To posebno vrijedi za novi Superb u sklopu projekta Beta+, koji je uključivao zajednički razvoj Škode Superb i Volkswagen Passat pod vodstvom Škode. Uz uspješno preseljenje proizvodnje Superba u Bratislavu, ova inicijativa pokazuje visok stupanj vještine i stručnosti u Škodi. Sa sljedećom generacijom našeg uspješnog vodećeg modela ICE, također iskorištavamo značajne sinergije za Volkswagen grupu. Iskreno zahvaljujem svim kolegama koji su s velikim angažmanom pridonijeli ovom projektu.” na početku proizvodnje govorio je Andreas Dick, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku.

Odluka o proizvodnji četvrte generacije Superba u tvornici marke Volkswagen u Bratislavi objavljena je u studenom 2020. Taj je potez dio Beta+ projekta, usmjerenog na povećanje sinergije u proizvodnoj mreži i daljnje povećanje učinkovitosti. Škoda Auto je bila odgovorna za cjelokupni razvoj Škode Superb i Volkswagen Passat, koji će se proizvoditi na istoj liniji.

Premještanjem proizvodnje Superba u Bratislavu, Škoda stvara kapacitet za dodatne jedinice Octavije u tvornici u Kvasinyju od ljeta 2024. pa nadalje. Osim toga, ovaj potez će omogućiti proizvodnju više baterijskih električnih vozila u tvornici Mladá Boleslav.

Proizvodnja modela Škoda Superb u Slovačkoj počinje s dijelovima karoserije, od kojih se mnogi prešaju u Bratislavi i zatim transportiraju u novu radionicu. Dvorana je bila prazna i potpuno je preuređena u sklopu projekta Beta+. Štoviše, u manje od dvije godine Škoda Auto je ugradio više od 500 najmodernijih robota, sustava upravljanja i opreme za spajanje kao i onboarding dobavljača. Osim toga, montažna hala je sveobuhvatno nadograđena: montažna traka, na kojoj su novi modeli neprimjetno integrirani u postojeće proizvodne linije za vozila Volkswagen i Škoda, dosad se nije koristila za plug-in hibridne modele. Obnova hale za montažu uključivala je instalaciju opreme za automatizaciju i tehnologije rukovanja, sustava industrijskih kamera i daljnja ažuriranja na montažnoj traci. Osim toga, proizvodno područje šasije prošireno je kako bi uključilo pakete baterija za električna vozila.

Lakirnica u tvornici u Bratislavi također je prošla kroz značajne promjene, donoseći opipljive koristi za okoliš: Na primjer, uvođenje novih lakirničkih kabina opremljenih naprednim sustavima cirkulacije zraka i sposobnošću hvatanja hlapljivih organskih spojeva označava daljnji korak prema ekološki prihvatljivijem proizvodnja.

Nova Škoda Superb krenula s proizvodnjom, više se ne proizvodi u Češkoj! 26
Foto: Škoda

Proizvodnja četvrte generacije Škode Superb kreće s varijantom Combi karavan, nakon čega slijedi hatchback postavljen za prvu polovicu 2024. Raspon modernih i učinkovitih pogonskih sklopova uključuje tri benzinska motora s učinkom od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) i dva dizelska motora snage 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS). Uz to, linija uključuje novi plug-in hibrid, ekskluzivno za Combi karavan, s čisto električnim dometom od preko 100 km, kao i blagu hibridnu verziju – prvu u seriji Superb.

Prve primjerke novog Škoda Superba u Hrvatskoj očekujemo krajem siječnja…