Nova Porsche Panamera u završnoj test fazi, premijera 24. studenog!

Nova Porsche Panamera u završnoj test fazi, premijera 24. studenog! 19
Foto: Porsche

Nekoliko mjeseci prije premijere, nova Porsche Panamera prolazi posljednje testne vožnje u Barceloni. Glavni fokus ovih testova je pogonski sklop, koji uključuje novi Porsche Doppelkupplung (PDK), i novorazvijenu šasiju s aktivnom kontrolom amortizera.

Neposredno prije lansiranja, nova Panamera odrađuje posljednje testne vožnje. U Barceloni i njezinoj okolici inženjeri provjeravaju posljednje detalje nove generacije modela. Sportska limuzina već je završila većinu testnih postupaka, tijekom kojih je sportski automobil s četvero vrata pokazao kvalitete na četiri kontinenta. Na primjer, testovi u SAD-u provjeravali su performanse pogonskog sklopa na velikim visinama i niskim razinama kisika, ili su verificirali performanse sustava za hlađenje motora i klima uređaja na ekstremnoj vrućini.

Nova Porsche Panamera u završnoj test fazi, premijera 24. studenog! 20
Foto: Porsche

U Skandinaviji se Panamera vozila na vrlo niskim temperaturama; u Južnoj Africi, svladao je teške uvjete na cesti; au Aziji su visoka vlažnost zraka i sati zaustavljanja i kretanja u megagradovima predstavljali posebne izazove za cjelokupni paket. “Intenzivno testiramo svaki novi automobil kako bismo zadovoljili naše zahtjeve i, naravno, zahtjeve naših kupaca diljem svijeta,” kaže voditelj razvoja Marcel Hönemann. “Standard koji postavljamo uvijek su razvojni ciljevi definirani u specifikacijama. Nova Panamera mora briljirati odmah i sada, posebice u pogledu performansi, udobnosti i akustike.”

U Porscheu, pravi pogon je imperativ za optimalne performanse. Novi model Panamere ima potpuno unaprijeđen asortiman motora s najsuvremenijim fokusom na održive pogonske sklopove i učinkovitost. “Nakon što smo već ponudili tri e-hybrid izvedbe za drugu generaciju Panamere, u novu ćemo dodati četvrti plug-in hibrid. Ovo je naš odgovor na ogromnu potražnju naših kupaca. U nekim je zemljama udio E-hibrida u Panameri gotovo 100 posto. Nova izvedenica je model visokih performansi koji se savršeno uklapa u svestranu liniju,” izvješćuje dr. Thomas Friemuth, voditelj linije proizvoda Panamera. “Povećavamo električne performanse Panamere u svim modelima E-Hybrid s obzirom na dinamiku vožnje i važne discipline električnog dometa i brzine punjenja. Tijekom naših testova, vozili smo do 70 posto dalje isključivo na električnu energiju nego što smo to učinili u njegovom prethodniku.”

Nova Porsche Panamera u završnoj test fazi, premijera 24. studenog! 21
Foto: Porsche

Osnova svih E-Hybrid modela nove Panamere je novi, snažniji elektromotor koji je sada potpuno integriran u kućište mjenjača novog mjenjača s dvostrukom spojkom. Nudi više vrijednosti pogona i rekuperacije od svog prethodnika uz manju težinu. Energiju mu daje visokonaponska baterija znatno većeg kapaciteta od 25,9 kWh. Ugrađeni punjač snage 11 kW skraćuje vrijeme punjenja unatoč povećanom sadržaju energije.

Temeljite revizije motora s unutarnjim izgaranjem olakšavaju dodatnu učinkovitost i performanse. Svi pogonski sklopovi u novoj Panameri pripremljeni su za buduće standarde emisije. “Oduševljen sam napretkom koji smo postigli s elektrifikacijom. Integracija i kombinacija dvaju pogonskih sustava u Panameri funkcionira apsolutno besprijekorno i skladno. S novim pogonskim sklopovima, automobil zrači ogromnom lakoćom i pouzdanošću pri ubrzavanju,” Arno Bögl, voditelj projekta za pogonski sklop u liniji proizvoda Panamera, izvještava o testnim vožnjama.

Foto: Porsche