Miodrag Petrović Čkalja, na današnji dan rođen je najpoznatiji pomoćni vozač na ovim prostorima i šire

Jare

Sudbina je htjela, da se baš na dan šale 1. aprila (travnja), rodi jedan od najvećih komičara bivše Jugoslavije. Poznat pod nadimkom Čkalja, osvojio nas je legendarnim nastupima u Kamiondžijama…

Kako nas ovaj čovjek i dan danas zna nasmijati. Miodrag Petrović rođen je u Kruševcu, u Srbiji 1. travnja 1924., bio jedan od najpoznatijih glumaca i zasigurno jedan od najboljih komičara na prostorima bivše Jugoslavije.

Nadimak po kojem ga svi znaju, Miodrag Petrović dobio je još kao dijete. Upadljivi nadimak Čkalja mu je dodijelio kolega iz školski klupa, a odnosio se na njegovu fizionomiju, jer je kao dijete bio – štrkljast.

Jare

U rodnom gradu završio je gimnaziju, gdje je pokazao svoju sklonost prema glumi, pa je logičan potez bio njegovo priključivanje 1946. dramskoj sekciji – Radio Beograd. Tek rijetki znaju, kako je Čkalja bio upisan i na studij veterine.

U pedesetim godinama prvi put se pojavljuje na državnoj televizije i tako postaje sve poznatiji na prostorima bivše države.

Sve je počelo nastupima u emisiji ‘Veselo veče’. Od 1951. do 1977. godine bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu. Glumi i u prvoj seriji Televizije Beograd – ‘Servisna stanica’, od 1959. godine. U toj se seriji proslavio kao lik kuhara Jordana. U kazalištu je između ostalog, igrao u predstavi ‘Bog je umro uzalud’, kasnije i u istoimenom filmu, te antologijskoj komediji – ‘Zajednički stan’.

Čkalja je ostvario veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama “Servisna stanica” (1959.), “Ljubav na seoski način” (1970), “Kamiondžije” (1972), “Vruć vetar” (1980) i “Kamiondžije 2” (1983), kao i u filmovima “Orlovi rano lete” (1966), “Bog je umro uzalud” (1969), “Paja i Jare” (1973), “Avanture Borivoja Šurdilovića” (1980) i “Kamiondžije ponovo voze” (1984).

Naravno, nama je posebno ostao upamćen po šoferskoj ulozi kao Živadin Jarić Jare, u legendarnim Kamiondžijama, zajedno sa čuvenim Pavlom Vuisićem Pajom.

https://www.youtube.com/watch?v=TYgrtsFmAkw

Miodrag Petrović jednostavno je osvojio publiku. Stoga ne čudi poduži popis svih nagrada koje je kroz svoju karijeru osvojio, a posebno se ističe ona za životno djelo, dodijeljena 1995.

Posljednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Pamti se tek jedan njegov dirljiv nastup, u kojem se dotaknuo siromaštva u kojem se na kraju života našao.

Miodrag Petrović umro je u 79. godini života, 20. listopada 2003. u Beogradu.

U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. njemu u čast podignut je spomenik. Godinu kasnije, Beogradu je još jednom iskazao čast prema ovom glumcu, dodijelivši naziv ulice u širem centru grada prema njegovom imenu – Miodrag Petrović Čkalja.