McLaren F1, kultna jurilica iz devedesetih, danas vrijedi pozamašnih 16 milijuna funti

McLaren F1, superautomobil iz devedesetih godina, proizveden je u 106 primjeraka, a danas itekako vrijedi…

Automobili koji su proizvedeni prije dva desetljeća svakako su zanimljivi svim automobilističkim entuzijastima. Kako zbog tadašnjih tehnoloških rješenja, tako i zbog zanimljivih detalja, ali i dizajna. No, kada je riječ o sportskim automobilima devedesetih, vjerujemo da na pamet padaju modeli kao što su Lamborghini Diablo, Jaguar XJ220, Bugatti EB110, Ferrari F50 te McLaren F1.

Upravo je ovaj potonji jedan od najboljih primjeraka super-automobila iz devedesetih godina. Također nosi titulu jednog od najcjenjenijih automobila današnjice, a zna se da je nosio i titulu najbržeg automobila (386,4 km/h) dok ga 2005. nije nadmašio Koenigsegg CCR. Sudeći po podacima Banke Engleske, kada je prvotno pušten u prodaju 1992., njegova je cijena iznosila 550 tisuća funti. Zbog inflacije, ta vrijednost danas iznosi 1,1 milijun funti. Nakon što je do 2006. čvrsto držao cijenu, vrijednost je ponovno porasla. U korist je išla i činjenica kako su upravo taj model vozili poznati entuzijasti, poput glumca Rowana Atkinsona te F1 vozača Lewisa Hamiltona.

Glumac Rowan Atkinson (najpopularniji po serijalu Mr. Bean) svoj je primjerak modela F1 prodao 2015. za 8 milijuna funti, premda je s njim imao dvije prometne nesreće. Zbog popularnosti, ali i posebnosti ove jurilice, osiguravajuća kuća Hagerty prognozirala je kako je trenutna vrijednost automobila pozamašnih 16 milijuna funti.

Podsjećamo, ispod poklopca motora ove kultne jurilice diše moćni atmosferski V12 motor s BMW polica (M70 oznaka motora), a raspolagao je sa 627 KS i 600 Nm. Snaga se prenosila putem šesterostupanjskog automatskog mjenjača na stražnje kotače, a proizvedeno je svega 106 primjeraka.