LADA proslavila 50 godina postojanja

LADA  godina

Nedavno je, točnije 19. travnja 2020. Lada navršila 50. godišnjicu od pojavljivanja. Tog je dana 1970. sa proizvodnih traka Volga Automobilskog pogona sišlo šest limuzina VAZ-2101 Zhiguli…

Spomenutih šest vozila bili su obojena u boje zastave SSSR-a; dvije plave boje i četiri boje trešnje. Prvi LADA model baziran je na talijanskoj Fiat 124 limuzini koja je 1967. godine osvojila nagradu za Automobil godine u Europi.

Da bi se proizvela i prodala u Sovjetskom Savezu, prototip je prošao niz testova na cestama i izvan nje, kako bi udovoljio slabo održavanim cestama. Nakon testova, u dizajn licenciranog automobila uvedeno je više od 800 promjena; većina ih je bila usmjerena na poboljšanje pouzdanosti.

LADA  godina

Automobil je postao prilično izdržljiv, pouzdan i udoban – visoko su ga cijenili i domaći potrošači i inozemno tržište, na koje je automobil ušao već godinu nakon, 1971.Godine 2000., model VAZ-2101 proglašen je ruskim automobilom stoljeća prema rezultatima istraživanja koje je proveo magazin ‘Za Rulem‘.

Prvi LADA model osvojio je glasove četvrtine glasača, među više od 80 tisuća osoba.