[Kolumna] Sajmovi automobila – jučer ili sutra?

IAA Mobility   of

Hoćemo li uskoro doživjeti renesansu sajmova automobile, pitanje je na koje ćemo morati još malo pričekati…

Prema posljednjem izvješću najpoznatije internetske tražilice Google, “Corona” je na 93. mjestu najtraženijih pojmova u tekućoj godini, što pokazuje da je većina stanovništva našeg lijepog planeta odlučila prihvatiti novonastalu situaciju te se okrenuti postepenom vraćanju slobode na koju smo godinama bili naviknuti. Na putu prema natrag ili naprijed, ovisno kako gledali na život, mnogi su morali zaroniti u vlastitu kreativnost i pružiti ciljanoj publici alternativu.

Ovogodišnja izvedba IAA-e (Internationale Automobil-Ausstellung/Međunarodna izložba automobila) najbolji je primjer za to. Lokacijski je ovaj kultni događaj premješten iz Frankfurta u Minhen te je nazivu dodana riječ „Mobility“ koja nije ovdje samo kako bi prikrila zastarjeli koncept događaja, već uistinu predstavlja svježu filozofiju okrenutu ekološki prihvatljivim i tehnološki naprednim rješenjima vezanim za auto-moto industriju.

IAA Renault

Više od 700 tvrtki konačno je imalo priliku podijeliti na čemu su radile tijekom jednogodišnje odvojenosti od ostatka svijeta, a posjetitelji su svjedočili više od 100 automobilskih premijera, uključujući Mercedes-Benz EQE, Mercedes-Maybach EQS, Mercedes-AMG EQS 53, Smart SUV, BMW i4 te iX, Renault Mégane E-TECH Electric, VW ID.5 GTX, ali i ne toliko „zelene“ modele poput Audijeva RS 3, BMW-ove Serije 2 Coupe, Genesisovog G70 Shooting Brake, Opelove Astre L itd.

Jedina veća novost od samih noviteta je bila decentralizacija IAA. Drugim riječima ovogodišnji sajam se jednim dijelom odvijao u halama minhenskog velesajma (Messe), gdje su izlagači u klasičnom pristupu predstavljali svoje proizvode posjetiteljima, a drugim dijelom je bio raštrkan po glavnim točkama glavnog grada Bavarske. Tako se primjerice Mercedes smjestio pored zvaničnog Odeonsplatza, Ford i Polestar pred samim Königsplatzom, dok su Audi i Porsche zauzeli Wittelsbacherplatz. „Open space“ kako su organizatori nazvali potonji dio privukao je „more“ znatiželjnih prolaznika koji su za besplatan ulaz na štandove samo trebali pokazati covid putovnicu ili negativan covid-19 test, nakon čega su mogli slobodno razgledavati izložbene primjerke novih modela pa čak i rezervirati probnu vožnju brojnih električnih ili hibridnih automobila.

Pogodak ili promašaj?

U ljudskoj je prirodi odbijati promjene jer one znače nesigurnost, prilagodbu, učenje i izlazak iz rutine, no da ne postoje pojedinci koji neprestano preispituju sve ono što ih okružuje, vrlo vjerojatno bismo umjesto automobilima na tržnicu i dalje jahali konjima te voljenima slali čestitke poštom, a ne preko whatsapp poruka. Novi pristup IAA udahnuo je svježinu u svijet sajmova automobila koji su se posljednjih godina počeli gubiti u vlastitoj monotonosti (što je i pokazao sve manji broj izlagača).

IAA Mobility   of

Postavljanjem atraktivnih izložbenih prostora i poligona na domet ruke ne samo ciljanim posjetiteljima, već i slučajnim prolaznicima pokazano je da i giganti poput proizvođača automobila mogu napraviti ustupke i doći korak bliže kupcima. No proizvođačima je puno važnije od toga bilo običnom puku približiti svijet električnih i vodikom pogonjenih automobila vožnjama centralnim dijelom Minhena gdje su zainteresirani istovremeno mogli svjedočiti ne razmišljanju o potrošnji goriva tijekom „dnevnih špica“, osloniti se na brojne sustave sigurnosti poput prepoznavanja pješaka i biciklista te manjku grižnje savjesti zbog ne ispuštanja štetnih plinova. A na kraju dana 400.000 posjetitelja kućama je otišlo proširenih vidika nakon brojnih prezentacija o pametnim gradskim prometnim infrastrukturama koje omogućuju efikasno, brzo i jeftino kretanje od točke A do točke B. Time organizatorima šaljemo palčeve okrenute prema gore i veselimo se nastavku kreativnih ideja na sljedećem IAA Mobility.

Zaboravimo li na tren na crne brojke taj zli virus je donio i pokoju svijetlu točku u naše živote. Ili?

Neizbježna politika

Prvi IAA Mobility održan je netom prije državnih izbora za novog kancelara Savezne Republike Njemačke, a budući da je teško pronaći bolji trenutak za dolazak u centar pozornosti i na naslovnice web portala, pojedinci su tu itekako iskoristili.

U zapadnoj Europi, a posebice saveznoj državi Bavarskoj, posljednjih godina ojačala je “zelena” politička strana koja uživa sve veću potporu i svakim novim izborima postavlja sve više svojih pristaša na ključna mjesta u parlamentu, ministarstvima i lokalnim općinama. Njihova filozofija je promijeniti dosadašnji način života i okrenuti se obnovljivim izvorima energije, pridati veću pozornost recikliranju, automobil zamijeniti biciklom, a prema nešto radikalnijim strankama čak i zamijeniti meso povrćem i voćem.

IAA Bernard Benes

Potpunim otvaranjem svojih vrata IAA Mobility je instantno postao idealna platforma za promoviranje ideologija brojnih službenih organizacija, ali i neregistriranih udruga. Protivnici IAA-e optužuju autoindustriju da premalo radi na zaštiti klime. Državna upraviteljica Općeg njemačkog biciklističkog kluba (ADFC) u Bavarskoj, Petra Husemann-Roew., kritizirala je fokus usmjeren na pojedinačno vozilo te da se automobilima mora oduzeti malo prostora kako bi se postigao zaokret u prometu. ADFC podržava proširenje biciklističkih staza i lokalnog javnog prijevoza.

Međutim, nije dugo trebalo da nekolicina miran protest u okvirima demokracije preokrene u radikalizam napunjen mržnjom. Preokrenute zaštitne ograde, oštećeni automobili, miris suzavaca u zraku. Tako su izgledali štandovi u centra Minhena u nekoliko navrata tijekom deseto-dnevnog izlaganja. Nažalost, takvim pristupom se neće uvesti više biciklističkih staza u gradove ili natjerati automobilsku industriju da od sutra u ponudi nudi isključivo električne automobile, a čak i da Audi, Nissan, Peugeot ili bilo koji od proizvođača automobila od danas odluči ne proizvoditi motore s unutarnjim izgaranjem, zeleni automobili još nisu dosegli nivo kojim bi u potpunosti mogli biti alternativa dosadašnjim limenim ljubimcima, što zbog dometa, što zbog infrastrukture, što zbog cijene itd.

IAA Mobility   of

Sljedeći sajam mobilnosti trebao bi se ponovno održati u Minhenu početkom rujna 2023., a da će i drugo izdanje ovog događaja biti obilježeno prosvjedima već su najavili protivnici. Nadamo se da će se do tada više educirati o ekonomskom, pravnom i političkom utjecaju na globalne promjene.

Tekst i fotografije: Bernard Beneš