Porsche u Leipzigu slavi 2 milijuna proizvedenih vozila, Panamera posebno pridonijela uspijehu

Porsche u Leipzigu slavi 2 milijuna proizvedenih vozila, Panamera posebno pridonijela uspijehu 25
Foto: Porsche

Zaposlenici Porsche tvornice u Saskoj slave posebnu prekretnicu u proizvodnji. Danas je dvomilijunti Porsche koji će se proizvoditi u Leipzigu – Panamera Turbo E-Hybrid u Madeira Gold Metallic boji – napustio proizvodnu traku.

Limuzina visokih performansi odradila je ‘shooting’ i već je na putu prema kupcu u Dubai. Linija modela Panamera u Leipzigu se proizvodi od 2009. “Priča o uspjehu naše lokacije u Leipzigu usko je povezana s Panamerom,” kaže Gerd Rupp, predsjednik Uprave Porsche Leipzig GmbH. “Kao i sama lokacija, model predstavlja rast i promjenu.”

Porsche u Leipzigu slavi 2 milijuna proizvedenih vozila, Panamera posebno pridonijela uspijehu 26
Foto: Porsche

Od 2009. Panamera se isprva proizvodila i bojala unutar Porsche grupe. Pogon za sklapanje je prvi put otvoren 2002., a kada je proširen u potpunu tvornicu, Panameru je pretvorio u ‘pravi Leipziger’, s proizvodnjom druge generacije koja je započela 2016. U studenom 2013., prva tvornica za izradu karoserije i lakirnica započeo proizvodnju na lokaciji. “Proširenje na potpunu tvornicu bila je revolucionarna odluka za lokaciju”, kaže Rupp. “Kao kompletna tvornica proizvodimo modele u cijelosti, od konstrukcije karoserije do završne montaže. Time su postavljeni temelji za nove automobilske projekte i kontinuirani rast.”  Danas je Porsche važan gospodarski pokretač i poslodavac u središnjoj njemačkoj regiji, s tvornicom koja zapošljava više od 4400 ljudi. “Naši zaposlenici su naš najveći faktor uspjeha. Bez predanosti našeg tima bilo je mnogo izazova koje ne bismo mogli svladati,” kaže Rupp. Posljednjih godina tvornica se razvila u centar stručnosti za elektromobilnost. U budućnosti će biti moguće proizvoditi tri vrste pogona – pogon s unutarnjim izgaranjem, električni i hibridni pogon – fleksibilno na jednoj liniji.

Porsche u Leipzigu slavi 2 milijuna proizvedenih vozila, Panamera posebno pridonijela uspijehu 27
Foto: Porsche

Tvornica Porsche u Leipzigu već je osvojila više nagrada, uključujući i onu za pristup ‘pametne tvornice’. Njegov je cilj bio pripremiti tvornicu i njezine procese za budućnost na najbolji mogući način – čineći ih inteligentnima, digitalnima i povezanima. Održivost je također središnji aspekt tvorničke strategije. To uključuje viziju Zero Impact Factory – odnosno proizvodni proces koji ne ostavlja ekološki trag. Nagrade uključuju platinastu ocjenu Njemačkog vijeća za održivu gradnju (DGNB) i nagradu Lean & Green Management 2021. Tvornica je u studenom primila renomiranu nagradu Tvornica godine za 2023. Ovo je jedno od najvažnijih industrijskih natjecanja na međunarodnoj razini, s nagradom koju dodjeljuje Kearney korporativna konzultantska tvrtka zajedno s izdavačem SV Veranstaltungen i stručnim časopisom ‘Produktion’.