BMW Z4 u facelift izdanju, još više opreme i zanimljivih detalja

BMW Z

Čistokrvni roadster, vizualno privlačniji nego ikad, ovo je BMW Z4 za modelsku godinu 2023.

Najnovija verzija dvosjeda s otvorenim krovom uključuje mnoštvo ažuriranja detalja, donosi svježe dizajnerske naglaske u vanjštinu, proširuje ponudu standardne opreme i dodaje nove stavke na popis opcija. Nove značajke više nego ikad naglašavaju sportski karakter BMW Z4.

Čistokrvni roadster, sportskiji i vizualno privlačniji nego ikad: ovo je BMW Z4 koji stiže na zimu. Najnovija verzija dvosjeda s otvorenim krovom uključuje mnoštvo osvježenih detalja, donosi svježe dizajnerske naglaske na vanjštini, proširuje ponudu standardne opreme i dodaje nove stavke na popis opcija.

BMW Z4 u facelift izdanju, još više opreme i zanimljivih detalja 26

BMW Z4 donosi iskustvo tradicionalnog roadstera u modernu eru, sa svojim snažnim motorima i pogonom na stražnje kotače, konceptom vozila usredotočenim na agilnost i dinamičnu izvrsnost, klasičnim mekanim krovom od tkanine i naprednim, vrhunskim ambijentom u kabini. Njegov vanjski izgled odiše sportskom potencijom podignutom na nove visine, vanjske značajke M Sport paketa – koje su sada također uključene kao standard za modele s četiri cilindra – čine to odmah vidljivim. Uz proširenje standardne specifikacije i pojednostavljenu strukturu ponude. Širok izbor završnih boja eksterijera (dostupne su tri nove varijante), dodatni M kotači od lake legure u 19-inčnom formatu i M svjetla Shadow Line pružaju dodatni prostor za kupce da stave svoj osobni pečat na BMW Z4.

Sa svojom prepoznatljivom BMW sportskom vještinom, BMW Z4 crpi inspiraciju iz povijesnih korijena marke. Povijest BMW-ovih roadstera kao utjelovljenja užitka u vožnji i uspjeha na trkaćoj stazi proteže se do godina osnivanja tvrtke kao proizvođača automobila. I dvosjedi s otvorenim krovom marke također su predstavljali važne polazne točke u razvoju BMW-a u novijoj prošlosti. BMW Z1 predstavljen 1987. razvio je BMW Technik GmbH kao izlog za inovacije i zaokupio je maštu svojim dizajnom sprijeda u sredini motora, klizećim vratima, čeličnim monokokom i plastičnim pločama karoserije. Otprilike 8000 primjeraka isporučeno je kupcima između 1988. i 1991., a danas je svaki vrlo željeni kolekcionarski primjerak. BMW Z3 predstavljen 1995. bio je prvi model marke koji se proizvodio isključivo u tvornici BMW Group Spartanburg u SAD-u. BMW Z3 predstavljen je javnosti na filmskom platnu – kao službeno vozilo Jamesa Bonda u filmu Golden Eye.

BMW Z4 u facelift izdanju, još više opreme i zanimljivih detalja 27

Četiri godine kasnije, hollywoodska premijera kao član glumačke ekipe Bond blockbustera također je dovela svjetsku pozornost na BMW Z8. U filmu Svijet nije dovoljan iz 1999., roadster je opčinio publiku svojim klasičnim linijama koje podsjećaju na legendarni BMW 507. Ispod širokog poklopca motora ručno izrađenog BMW-a Z8, izvorno je razvijen 5,0-litreni V8 motor sa 294 kW/400 KS za BMW M5 izveo spektakularnu izvedbu u kinima i na cesti.

BMW Z4 već 20 godina utjelovljuje užitak u vožnji s otvorenim krovom za vozača i suvozača. Prva generacija roadstera predstavljena je na sajmu automobila Mondial de l’Automobile u Parizu 2002. Četiri godine kasnije uslijedio je isto tako dvosjed BMW Z4 Coupé, iz kojeg je razvijen trkaći automobil GT3 koji je doživio značajan uspjeh u seriji utrka izdržljivosti Nürburgring. I na cesti je BMW Z4 bio zauzet postavljanjem novih dinamičkih mjerila. A roadster i coupé također su bili ponuđeni kao sportski automobili visokih performansi iz BMW M GmbH, pokretani šestocilindričnim rednim motorom koji proizvodi 250 kW/340 KS.

Foto: BMW

Autor