Kijin uz The Ocean Cleanup pokret, prikupljeno rekordnih 55 tona plastike iz oceana

Kijin uz The Ocean Cleanup pokret, prikupljeno rekordnih 55 tona plastike iz oceana 25

Kia namjerava u svojim novim modelima električnih vozila upotrijebiti 55 tona reciklirane plastike iz Tihog oceana.

Rekordna količina plastike, koju je sakupio Kijin globalni partner The Ocean Cleanup, predstavlja sljedeću fazu sedmogodišnjeg globalnog partnerstva, dogovorenog u travnju 2022. kao dio Kijinog preoblikovanja u vodećeg pružaoca rješenja održive mobilnosti.

Međunarodni neprofitni projekt Ocean Cleanup, čija zadaća je očistiti oceane od plastike, sakupljenu plastiku je dopremio u Victoriju na otoku Vancouver pored kanadskog mjesta Vancouver.

Kijin uz The Ocean Cleanup pokret, prikupljeno rekordnih 55 tona plastike iz oceana 26

Rekordna količina je iz Tihog oceana odstranjena pomoću tehnologije za ekstrakciju System 002 poduzeća The Ocean Cleanup nakog dugog putovanja kroz Veliko pacifičko smetlište (Great Pacific Garbage Patch – GPGP). GPGP je najveća gomila plutajućeg otpada na svijetu, a njegova površina je ocjenjena na 1,6 milijuna četvornih kilometara, što je područje triput veće od Francuske.

Reciklaža sakupljene plastike počinje uskoro, a Kia će dio materijala upotrijebiti u svojim novim modelima. Ta politika je posvećenost tvrtke Kia pri pružanju održivih rješenja mobilnosti, koje imaju mjerljiv utjecaj na postizanje održivosti u velikom obujmu.

Kia je već uspješno implementirala više od 30 održivih rješenja na različitim područjima proizvoda, uključujući tkanine i tepihe od reciklirane plastike PET, alternativnu kožu na biološkoj osnovi i boju bez BTX (benzen, toluen, xylen). Kod modela EV9, velikog električnog SUV-a sa sedam sjedala, je npr. za izradu tepiha korišten prerađeni otpad, između ostalog ribarske mreže, sakupljene u oceanu. Sastavni dijelovi od prerađene plastike i ekoloških materijala na biološkoj, korišteni u modelu EV9, teže oko 34 kg.

Odmah nakon što su na obalu dopremili rekordnu količinu plastike organizacija The Ocean Cleanup je najavila uvođenje nove tehnologije System 03. Radi se o sustavu koji je skoro triput veći od sustava 002 i mogu obuhvatiti puno veću količinu plastike uz niže troškove po kilogramu uklonjene plastike neprekidno tijekom čitave godine. Pored toga ima unapređeniju tehnologiju za praćenje okoliša i sigurnost, kao što je novi otvor za zaštitu morskih životinja. Ovo povećanje količina označava sljedeću fazu na putu ka cilju organizacije The Ocean Cleanup ꟷ do 2040. godine ukloniti 90 % plutajuće plastike iz oceana.

Kijin uz The Ocean Cleanup pokret, prikupljeno rekordnih 55 tona plastike iz oceana 27

Kia ostaje čvrsto posvećena održivom planetu i blagostanju budućih generacija. Ova strategija uključuje stalnu i sve veću podršku akciji The Ocean Cleanup. Ista će biti pojačana i predstavljena s logotipom i bojama Kia, koje će se pojaviti na svakom kompletu radne odjeće koju će nositi posada vozila System 03.

Charles Ryu, viši potpredsjednik i voditelj globalnog odjela brenda i korisničkog iskustva tvrtke Kia Corp., rekao je: “Sakupljena otpadna plastika je opipljiv dokaz kako tehnologija može pružati održiva rješenja u velikoj količini. Kijino partnerstvo s organizacijom The Ocean Cleanup pokazuje posvećenost ovog brenda pozitivnom utjecaju. Inicijative poput ove u potpunosti se slažu s Kijinom tranzicijom u pružatelja održivih rješenja mobilnosti i našom strategijom Plan S, s kojom uzimamo u obzir potrebe naših klijenata i zaštitu okoliša.”

Nisha Bakker, direktorica partnerstava organizacije The Ocean Cleanup, rekla je: “Ova rekordna količina označava kraj sustava 002 i to je odlična platforma za uvođenje sustava 03. Napredujemo korak po korak i vjerujemo kako sustav 03 predstavlja odgovarajuću veličinu koja je potrebna za povećanje i širenje našeg čišćenja na najekonomičniji način. Nakon sustava 03 namjeravamo uspostaviti flotu sustava koji će zajedno biti sposobni svakih pet godina odstraniti 50 posto GPGP-a. Ali to ne možemo uraditi sami. Posvećeni i ugledni partneri, pogotovo naš globalni partner Kia, i dalje su od ključnog značaja za to da The Ocean Cleanup ostvari naše zajedničke ambicije o oceanima bez plastike.”