Japanski automobil godine 2020. je Subaru Levorg

Subaru Levorg Japan

Prije izbora, predviđalo se kako će se glavna bitka za ovogodišnji japanski automobil godine voditi između tri automobila – Toyota Yaris, Honda Fit i Subaru Levorg…

Iako su Toyota i Honda dobro prolazile na anketama, potpuno novi Subaru Levorg na kraju je znatno nadmašio svoje rivale i stigao do željene nagrade za automobil goine 2020. na domaćem terenu.

U godini u kojoj je pandemija koronavirusa prijetila da se nagrada uopće ne održi, sveobuhvatna reorganizacija postupaka dodjele omogućila je proizvođačima da porotnicima ponude automobile za ocjenu i glasanje. U prvom od dva postupka glasanja, 60 članova žirija nagrade odabralo je 10 najboljih vozila godine krajem studenog, među ponuđenih 30 vozila.

Subaru Levorg Japan

Najboljih 10 automobila našlo se na Sodegaura Forest Raceway u blizini Tokija, gdje su sudci ponovno glasovali za odabir najboljeg automobila godine. Kad je brojanje završeno, Subaru Levorg proglašen je pobjednikom s 437 glasova, pobijedivši Toyotu Yaris sa 320 i Honda Fit s 300 glasova. Novi Levorg trenutno se prodaje samo u Japanu, ali proizvođač automobila planira lansiranje u Europi i Australiji. Nakon

Glavni razlozi za pobjedu Levorga proizašli su iz nagrađivane Subaru Global Platform automobila, a odličan dojam je ostavio i novi 1,8-litreni bokser turbo motor, te dorađeni ovjes, kao i uvjerljivost kočnica i upravljanja.