Volkswagen ID.3 ima elektromotor od 204 KS koji stane u torbu!

Volkswagen ID.3 ima elektromotor od 204 KS koji stane u torbu!

Električni revolucionar iz Wolfsburga otrkio je detalje vezane uz njegov pogonski sklop. Volkswagen ID.3 hvali se malim električnim ‘srcem’…

ID.3 najavljuje početak nove ere električne mobilnosti za Volkswagen. Električni pogon, koji se temelji na modularnoj matrici električnog pogona (MEB), proizvodi Volkswagen Group Components. Ne samo da je manji po svojoj formi od uobičajenog benzinskog ili dizel motora, već je i dovoljno kompaktan da ga uguramo u sportsku torbu. Ali kako zapravo djeluje električni pogon, proizveden u tvornici smještenoj u Kasselu?

Volkswagen ID.3 ima elektromotor od 204 KS koji stane u torbu!

Dijelovi električnog pogona, unutar svakog elektromotora je nepomični stator s rotorom koji se okreće u njemu. Stator je izrađen od zavojnica, koje su složene od bakrene žice. Kad kroz ove zavojnice teče električna struja, u statoru se stvara rotirajuće magnetsko polje koje uzrokuje okretanje rotora. Rotacijski se pokret temelji na jednostavnom fizikalnom principu: suprotni polovi u magnetu privlače jedni druge. Nadalje, postoje dvije vrste električnog pogona: istosmjerni strojevi bez četkica s trajnim magnetom i asinkroni strojevi. Stroj bez četkica s trajnim magnetom ima snažan rotor stalnog magneta, koji se rotira sinkronizirano s magnetskim poljem statora. Međutim, kod asinkronih strojeva, rotor koristi električnu struju za stvaranje vlastitog magnetskog polja i, kao rezultat toga, rotacija rotora zaostaje za rotacijom magnetskog polja statora.

Volkswagen ID.3 bit će opremljen električnim pogonom APP 310. Ovaj je pogon trajni magnetski stroj bez četkica. Naziv “APP” proizlazi iz rasporeda pogona i mjenjača paralelno s osovinom, dok numerički niz koji slijedi proizlazi iz najvećeg zakretnog momenta od 310 Nm. Glavne komponente ovog pogona proizvode se kombinacijom specijalizacije i grupne proizvodnje na raznim mjestima proizvodnje Volkswagen Group Components sektora.Rotor i stator proizvedeni su u tvornici komponenata u Salzgitteru.

Volkswagen ID.3 ima elektromotor od 204 KS koji stane u torbu!

Cijela pogonska jedinica, zajedno s mjenjačem, dovoljno je kompaktna da stane u sportsku torbu. Pogon ima samo oko 90 kg i rezultira s ukupnih 150 kW (204 KS) u ID.3.

U budućnosti će se električni pogoni za MEB vozila za Europu i Sjevernu Ameriku proizvoditi u Kasselu. Planirana je proizvodnja do 500 000 jedinica godišnje. Kassel također usko surađuje s kineskom tvornicom u Tianjinu, gdje se električni pogon proizvodi paralelno za kinesko tržište. Zajedno će ta dva postrojenja proizvoditi do 1,4 milijuna električnih sklopova svake godine od 2023. pa nadalje. To znači da će Volkswagen Group Components u budućnosti biti jedan od najvećih svjetskih proizvođača pogona električnih vozila. Volkswagen polako hvata zalet i želi ostvariti dominaciju i na električnom terenu.

Erfolg LED žarulje
Volkswagen ID.3 ima elektromotor od 204 KS koji stane u torbu!

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.