Hyundai Bayon premijerno stigao u Hrvatsku, osvaja dizajnom, prostorom, ali i cijenom

Hyundai Bayon premijera cijena test vožnja Istra motovun

U Motovunu smo upoznali mali crossover B segmenta, Bayon je najnoviji i najmanji član proširene SUV obitelji marke Hyundai, tik do Kone…

Pandemija polako, ali sigurno popušta, tako i domaći zastupnici lakše dišu. To je iskoristio i Hyundai koji je u Motovunu, u sklopu prekrasne Rožanić vinarije predstavio novi adut.

Hyundai Bayon Motovun Istra cijena prezentacija dojmovi vožnja test

Potpuno novi Bayon postavlja nove standarde u segmentu sa svojim asortimanom pametne tehnologije i drugačijeg dizajna. Puno je toga “ukrao” s većeg Tucsona. Od najnovije generacije povezanosti, najboljih sigurnosnih značajki u klasi i naprednim sustavima za pomoć vozaču, a tu je i nezaobilazni po novom, 48V blago hibridni pogon.

Hyundai Bayon Motovun Istra cijena prezentacija dojmovi vožnja test

Bayon, model koji je dobio ime po francuskom gradu smještenom na jugozapadu Francuske, hvali se kompaktnim vanjskim dijelom, prostranom unutrašnjošću i dugim popisom inteligentnih značajki sigurnosti i povezivanja koji ga ističu u svom segmentu.

Novi adut Korejaca koji prtljažnim prostorom od 411 l čak nadmašuje i veću Konu, pruža udobnost i prostor karakterističan za SUV modele, uz okretnost i učinkovitost vozila modela B segmenta. Tako ovaj model spaja upravo ono što kupci danas žele, kompaktne proporcije i izvrsnu vidljivost, uz olakšani ulazak, Također nudi onaj siguran i robustan osjećaj koji kupci očekuju kada je ovakav tip vozila u pitanju.

Bayon je dug 4.180 mm (Kona 4.215 mm), 1.775 mm širok i 1.490 mm visok, njegove dimenzije postižu savršenu ravnotežu između kompaktnosti i praktičnosti. Ima međuosovinski razmak od 2.580 mm. Dovoljno mjesta za noge osigurat će i putnicima ugodnu vožnju, bez obzira sjede li na prednjim ili stražnjim sjedalima.

Hyundai Bayon Motovun Istra cijena prezentacija dojmovi vožnja test

Unutrašnjost je definirana nizom opreme za povezivanje, uključujući 10,25-inčni digitalni kokpit i 10,25-inčni ili 8-inčni multimedijalni zaslon. Putnici sad mogu uživati u LED tehnologiji ambijentalnog osvjetljenja, u bogatije opremljenim izvedbama.

Hyundai Bayon Motovun Istra cijena prezentacija dojmovi vožnja test

Pogled ispod poklopca motora otkriva također zanimljive stvari. Bayon se može pohvaliti Hyundaijevom jedinstvenom 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom (48 V) s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT), to rezultira još većom uštedom goriva i učinkovitošću.

Prvi u ponudi je 1,2-litreni MPi, izvedba s atmosferskim motorom snažnim 84 KS, uparen je s 5-brzinskim ručnim mjenjačem. Na vrhu ponude biti će 1,0-litreni T-GDi motor s 48 V i 120 ili 100 KS. Može se povezati sa 6-stupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (6iMT) ili 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT).

Verzija 1,0 T-GDi od 100 KS dostupna je i bez 48 V, a može se upariti sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (6MT) ili automatskim 7DCT. Mi smo na test vožnjama isprobali upravo navedeni motor, mali turbak s automatikom. Prvi dojmovi s vijugavih cesta u okolici Motovuna ostavljaju jako pozitivne dojmove. Potrošnja nam se kretala oko 6-6.5 litara, a na uglađenost mjenjača nemamo ni najmanje prigovora. Odlična kombinacija koja i košta. Konkretno, isprobani primjerak stoji 172.080 kuna.

Hyundai Bayon Motovun Istra cijena prezentacija dojmovi vožnja test

Kupcima će se svidjeti definitivno i opcija Rev Matchingom, značajka koja je rezervirana za Hyundai N modele sportskih performansi. Usklađivanje okretaja sinkronizira motor s izlaznom osovinom, omogućujući uglađenije ili sportskije prebacivanje u niži stupanj prijenosa. Bit će dostupan za 1,0-litreni T-GDi izvedbe.

Hyundai Bayon Motovun

Prve isporuke Bayona očekuju se već početkom tijekom lipnja…