Honda Civic Type R je rekorder Ringa sa sporijim vremenom od prethodne generacije!

Honda Civic Type R rekord Ring
Foto: Honda

Novi Civic Type R nastavlja skupljati nagrade i pohvale – posljednje je ponovno postizanje rekorda kruga serijskih vozila s pogonom na prednje kotače (FWD) na slavnoj stazi Nürburgring Nordschleife…

Članovi razvojnog tima Civica Type R odradili su krug 24. ožujka 2023., u trajanju od 7 minuta u trajanju od 44:881 sekundi na famoznoj njemačkoj stazi “Zeleni pakao”, što ovaj japanski model čini najbržim vozilom s prednjim pogonom po serijskoj specifikaciji.

Prethodni Civic isti je krug odradio za 7:43.8 minute. I baš to je ono najčudnije – kako je novi Type R najbrži!?

U 2019. staza je dobila nove obrise, produžujući cijeli krug Nordschleife s 20.600 km na 20.831 km. Prethodna generacija Type R odradila je krug prema starim propisima, dok je varijanta 2023 to odradila prema novim.

Novi Civic Type R pokreće snažan 2,0-litreni četverocilindrični motor s turbopunjačem koji u svojoj posljednjoj iteraciji proizvodi 329 KS i 420 Nm okretnog momenta. Uparen s ažuriranim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, sposoban je sprintati od 0-100 km/h za samo 5,4 sekunde i postići najveću brzinu od 275 km/h.

Novi, elegantniji vanjski dizajn 2023 Civic Type R također je pridonio rekordnom vremenu, s visoko razvijenim aerodinamičkim rješenjima kao što su kut visoko postavljenog stražnjeg krila i složeni elementi ispod poda koji se kombiniraju kako bi generirali istinsku potisnu silu.

Uz to, 35 mm dulji međuosovinski razmak, u usporedbi s prethodnim Type R, i multilink stražnji ovjes upareni su sa znatno širim stražnjim tragom kako bi ponudili poboljšanu stabilnost u zavojima u odnosu na svog prethodnika – i usavršen ponovljenim testiranjem na Autobahnu i Nürburgringu.

“Civic Type R razvijen je prema konceptu ‘Ultimate Sport 2.0’, s ciljem da bude ultimativni sportski model s prednjim pogonom, ulijevajući povjerenje i uzbuđenje kod vozača koji odzvanjaju u srcu,” objašnjava Hideki Kakinuma, voditelj velikog projekta Civic Type R. “Od lansiranja Civica TYPE R 2022., dobili smo brojne pozitivne reakcije na globalnoj razini, daleko nadmašujući naša očekivanja, ali postojala je još jedna misija koju smo morali izazvati – biti najbrži model s prednjim pogonom na Nürburgringu.

“Šest godina nakon prethodne generacije, dosegli smo novu dimenziju u evoluciji Type R i strasti koju ulažemo u njega. Onima koji su već vlasnici našeg najnovijeg Civica Type R i onima koji ga očekuju, iskreno se nadamo da ćete voljeti Civic Type R i uživati u njemu.”