Francuski dragulj stigao, Peugeot 308 predstavio se Hrvatskoj, osim izgleda osvaja tehnologijama i cijenom od 160.975 kuna

Peugeot   premijera Opatija cijena test voznja iskustvo

U prekrasnom ambijentu Opatije, predstavio se novi Peugeot 308…

Na valu sjajnog komercijalnog uspjeha ostvarenog u segmentu kompaktnih limuzina i nakon više od 7.000.000 prodanih vozila koja su mu donijela 42 međunarodne nagrade, uključujući titulu Automobila godine 2014. godine, Peugeot vam ponosno predstavlja potpuno novi 308. Na hrvatsko tržište stiže od ožujka 2022.

U snažnom i privlačnom dizajnu vozila novi Peugeot 308 krasi snažan i privlačan dizajn s odlikama visoke klase, u kojem se ističe novi logotip marke. Općenita optimizacija strukture donijela je više prostora i ističe dinamičnost i identitet vozila.

Tehnološki gledano, novi Peugeot 308 opremljen je najmodernijim sustavima za pomoć u vožnji. Novi Peugeot i-Cockpit dodatno je razvijen i sada sadrži i-Connect® Advanced, intuitivan, povezan i napredan multimedijski sustav.

Peugeot   premijera Opatija cijena test voznja iskustvo

Štedljiv i vrhunskih performansi do najsitnijeg aerodinamičnog detalja, Novi 308 ponudom punjivih hibridnih motora te benzinskih i dizelskih motora potvrđuje svoj put u smjeru filozofije – „Power of Choice”.

Novi Peugeot 308 potvrđuje svoj status u segmentu i mijenja svoj oblik. Međuosovinski razmak produljen za 55 mm izdužuje siluetu i donosi više prostora putnicima u drugom redu, dok 20 mm niža visina vozila vizualno produžuje poklopac motora.

Kako bi se ispunili ciljevi u pogledu aerodinamičke učinkovitosti, za novi Peugeot 308 nije se radilo na stavu i izražajnosti na vanjskom dijelu, već su se promjene radile ispod kože. Uložen je veliki trud u pogledu optimizacije strukture karoserije. Karoserija Peugeot 308 maksimalno prianja uz arhitekturu vozila, što je posebno vidljivo na blatobranima koji su snažno izbočeni.

Bok vozila jednostavan je i gladak, a prednji i stražnji blatobrani pravokutnog oblika i oštrih linija daju mu snažan karakter. Dizajn se oslanja na prepoznatljive elemente Marke kroz povijest (Peugeot 205, 208, 308 itd.), a istodobno daje dojam dinamičnosti koja je rezultat rada na oblikovanju siluete.

Stražnji dio strateški je oblikovan za postizanje boljih aerodinamičkih performansi uzevši u obzir optimalne točke prolaska na testu u zračnom tunelu. Stoga je karakteristična linija koja prelazi stražnjim dijelom vozila usklađena s tom optimalnom aerodinamikom, baš kao i završna linija na vrhu krova zbog koje je novi Peugeot 308 dobio karakterističan dugi spojler.

Novi Peugeot 308 snažno je povezan s nasljeđem marke Peugeot. Ovo privlačno vozilo oštrih linija pripada vrhunskoj gami luksuznijih i dinamičnijih vozila.

Novi Peugeot 308 krasi i novi logo marke Peugeot dodatno istaknut na prednjoj masci koja mu je u potpunosti prilagođena. Senzor za sustave za pomoć u vožnji predstavlja evoluciju u tehnološkom i dizajnerskom smislu. Skriven je iza logotipa dok je registarska pločica pomaknuta je na donji dio prednjeg dijela vozila.
Prednja svjetla izvedena su u LED tehnologiji već od prve razine opreme. Stanjena i pomno oblikovana svjetla ističu dinamičan izgled i identitet koji odlikuju novi Peugeot 308. U njihovom produžetku su i dnevna svjetla u obliku kandže na prednjem odbojniku. Ovaj svjetlosni potpis savršeno se uklapa u trenutačni stil marke Peugeot , a prepoznatljiv je već na prvi pogled, bilo danju bilo noću.

Na izvedbi GT, Full LED prednja svjetla još su tanja i opremljena su tehnologijom PEUGEOT Matrix LED za veću učinkovitost i sigurnost u svakodnevnoj vožnji.

Stražnja svjetla izvedena su u Full LED tehnologiji i u obliku su triju linija koje stvaraju moderan svjetlosni potpis karakterističan za Marku.

Novi Peugeot 308 dostupan je u 7 boja: Metalik zelena Olivine – nova boja, Perla plava Vertigo, Perla crvena Elixir, Perla bijela Nacré, Pastelna bijela Banquise, Metalik siva Artense, Metalik crna Perla Nera.

Peugeot i-Cockpit sastavni je dio identiteta Marke. Sa svakom se generacijom dodatno obogaćuje i modernizira. Novi 308 doživio je evoluciju u pogledu ergonomije, kvalitete, dizajna i tehnologije uz svoj potpuno novi multimedijski sustav koji se naziva Peugeot i-Connect.

Novi kompaktni upravljač može prepoznati drži li vozač ruke na upravljaču dok se koristi novim sustavima za pomoć u vožnji.

Digitalnu instrumentnu ploču postavljenu u razini očiju čini 10″ digitalni zaslon dostupan od razine opreme Active Business. U izvedbi GT instrument ploča je trodimenzionalna. Digitalna instrument ploča može se u potpunosti podesiti i personalizirati te ima nekoliko načina prikaza (navigacijski sustav TomTom povezan s internetom, radio/multimedija, sustavi za pomoć u vožnji, podaci o potrošnji električne energije itd.) koji se mogu personalizirati.

Konstrukcija armaturne ploče za novi Peugeot 308 temelji se na stilu „high-vent” u kojem su ventilacijski otvori postavljeni u optimalnom položaju za udobnost vozača i putnika.

Peugeot   premijera Opatija cijena test voznja iskustvo

Ovakva konstrukcija omogućuje da standardni 10″ središnji dodirni zaslon, smješten nešto niže od digitalne instrument ploče, bude bliže vozačevoj ruci i potpuno se prirodno uklopi u armaturnu ploču.

Počevši od razine opreme Allure, novi Peugeot 308 uvodi virtualne i-toogles prekidače koji su u potpunosti podesivi i koji zamjenjuju fizičke komande klima-uređaja. Smješteni su ispod središnjeg zaslona, poput otvorene knjige, te stvaraju jedinstven izgled i nude vrlo posebnu tehnologiju u segmentu.

Svaki i-toogle predstavlja gumb osjetljiv na dodir za prečace kojima se otvaraju postavke klima-uređaja, kontakti iz telefona, radiostanice, pokreću aplikacije itd., a sve je konfigurirano u skladu sa željama korisnika.

Dizajn središnje konzole odražava kompaktnost novog klima-uređaja koji zauzima manje prostora. Sve se komande u vezi s dinamičkim svojstvima vozila nalaze na dohvat desne ruke vozača: novi selektor za odabir načina rada laganim dodirom (Reverse, Neutral, Drive) i dvije tipke (Parking i Manual) za 8-stupanjski automatski mjenjač odnosno selektor za odabir načina vožnje (Electric, Hybrid, Eco, Normal i Sport), ovisno o odabranom motoru.

Luk središnje konzole proteže se do mjesta namijenjenog za bežično punjenje telefona. Ostatak konzole u potpunosti je namijenjen za pretince i praktična rješenja: dva držača za čaše velikog promjera, dvije USB C utičnice (punjenje i punjenje / prijenos podataka), brojni pretinci ukupne zapremnine do 34 litre i naslon za ruke.

Uređenjem unutrašnjosti ističe se raznolikost i bogatstvo materijala koji su upotrijebljeni. LED ambijentalno osvjetljenje (8 boja na izbor) skriveno iza središnjeg zaslona širi se cijelom duljinom do obloga na vratima koje, ovisno o razini opreme, mogu biti pjenaste, od tkanine, od alkantare® ili izrađene od obrađenog aluminija.

Novi 308 opremljen je sustavima za pomoć u vožnji najnovije generacije koji upotpunjuju ponudu tehnologije ugrađene u vozilo, a rezultat su vrhunskog znanja i iskustva Marke.

S paketom Drive Assist ide se korak dalje prema polu-autonomnoj vožnji. Sastoji se od aktivnog tempomata s funkcijom Stop & Go (automatski mjenjač EAT8) i sustava za održavanje vozila u voznom traku, a tu su i 3 nove funkcije za vožnju autocestom:

poluautomatska promjena vozne trake: vozaču se omogućuje da zaobiđe vozilo ispred sebe, a zatim se vrati u traku, u rasponu od 70 km/h do 180 km/h

preporučivanje brzine unaprijed: sustav vozaču predlaže prilagodbu brzine (ubrzanje ili usporavanje) u skladu sa znakovima ograničenja brzine

prilagođavanje brzine u zavoju: optimizira brzinu ovisno o krivulji zavoja, do 180 km/h.

Peugeot   premijera Opatija cijena test voznja iskustvo

PERFECT FIT, oličenje učinkovitosti
Novi Peugeot 308 razvijen je na modularnoj platformi EMP2 (Efficient Modular Platform), spremnoj za ugradnju različitih vrsta pogonskih motora, što omogućuje uvođenje cijele game s električnim motorima, uključujući 100 % električnu izvedbu u ovom segmentu. Već od samog puštanja u prodaju dostupne su dvije izvedbe punjivih hibridnih motora.

Platforma se sastoji od novih strukturnih elemenata koji pružaju veću učinkovitost, sigurnost, užitak u vožnji i udobnost.

Novi Peugeot 308 mijenja oblik kako bi se istaknuo u svom segmentu: duljina je 4,36 m (+11 cm), vjetrobransko staklo ima veći nagib i pomaknuto je unatrag, međuosovinski razmak povećan je za 55 mm i sada iznosi 2,675 m, čime se povećava prostor za putnike u drugom redu, a visina je niža za 20 mm i sada iznosi 1,44 m.

Obujam prtljažnika sada iznosi 412 litara uz 28 litara u pretincima ispod poda. S preklopljenim naslonima stražnjih sjedala obujam može doseći 1323 litre.

Novi 308 u financijskom smislu je prilično zanimljiv, ali nemojte se zavaravati. U bogato opremljenijim izvedbama, uz dodatak ‘strujne naravi’ cijena ide i preko 300.000 kuna.

 

 

Foto: Peugeot