Električna Scania teška 74 tone vozi u rudniku 19 sati dnevno

Scania  tone elektricna rudnik Boliden

‘Želimo da ovaj kamion vozi što je više moguće’. Švedska rudarska tvrtka ovakav tip kamiona vidi kao prvi izbor u budućnosti. Električna Scania preveze do 2000 tona rude dnveno…

Švedska rudarska tvrtka Boliden krenula je u rad s novim električnim kamionom između svog rudnika Renströmsgruvan i tvornice Koncentratora, u Bolidenu.

Novi električni kamion koji je Boliden kupio od Scanie je dodatak za rudarsku tvrtku, a sve kako bi smanjili svoj intenzitet emisije CO2 za 40 posto do 2030. godine.

Električna Scania teška 74 tone vozi u rudniku 19 sati dnevno 26

S ukupnom težinom od 74 tone uključujući teret i prikolicu, to je uistinu težak transport i dnevno prevozi 2000 tona rude zlata. Njegova jedina stanka dolazi kod punjenja baterije.

“Želimo da ovaj kamion vozi što je više moguće. Kada ga treba napuniti, koristimo druga vozila, ali ovo je naš prvi izbor prijevoza u ovom toku,” kaže Peter Bergman, generalni direktor u Bolidenu.

Ovo je prvi od nekoliko Bolidenovih operativnih tokova na javnim cestama koji će biti elektrificirani, a tvrtka to vidi samo kao prvi korak prema održivijem prijevozu. Tvrtka želi u budućnosti koristiti više električnih vozila. “Kada znamo da ovakav kamion radi u ovom zahtjevnom okruženju, želimo uključiti prijevoz do topionice i drugih rudnika na taj način”, nastavlja Bergman.

Scania usmjerava Boliden kako optimizirati radni tijek za koji se koristi trenutni kamion, a također istražuje koje su mogućnosti pred nama. “Radimo zajedno. To je partnerstvo koje uključuje proizvod koji je još uvijek nešto neobično, vozilo koje nije uključeno u našu redovitu proizvodnju,” kaže Fredrik Allard, voditelj E-mobilnosti, Scania.

Rješenja ovog elektrificiranog kamiona temelje se na tehnologiji, koja se koristi za kamione koji se trenutno proizvode u Scanijinim tvornicama, ali s dodanim jačim komponentama. Ova snažna nosivost i još veći domet bit će dio proizvodnog ciklusa marke Scania, u roku od dvije godine.

Ovaj električni kamion dio je Regional Electrified Logistics (REEL), inicijative koju vodi CLOSER, švedska platforma za učinkovitost transporta, koja koristi potporu programa Fordonsstrategisk forskning och Innovation (FFI) kako bi utrla put za prelazak na električni teretni transport na švedskom tržištu.

Foto: Scania